Az MTA 194., a járvány miatt online megrendezett rendes közgyűlésén – Karikó Katalin és Lovász László mellett – Kusz Veronika a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum főmunkatársa, Bolyai-ösztöndíjas kutató tartott előadást „Közhelyek és vallomások. Ciklusszervezési stratégiák Dohnányi Ernő műveiben” címmel. Az előadásról készült videófelvétel megtekinthető itt.


Kusz Veronika MTA kozgyules Szigeti TamasKusz Veronika előadása a Magyar Tudományos Akadémia 194. közgyűlésén. Fotó: Szigeti Tamás/MTA

Régi hagyomány a Magyar Tudományos Akadémián, hogy az MTA legfőbb döntéshozó testületének ülése nem csupán intézményi és személyi kérdésekről vitázik és hoz döntéseket, hanem fórumot biztosít egy-egy tudományterület kiváló képviselőinek arra, hogy nyilvános előadás keretében foglalják össze legújabb tudományos eredményeiket, olvashatjuk az MTA honlapján.

2016 óta tradíció, hogy a munkaközgyűlést követően, a második tanácskozási napon a kutatási témáké a főszerep. Ezúttal Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, korábbi elnöke mellett Kusz Veronika zenetörténész, Bolyai-ösztöndíjas kutató tartott előadást, amelyek előtt Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese mutatta be a két előadót. A zenetörténész mellett természetesen muzsikusok is ápolják Dohnányi emlékét, és próbálják minél több emberrel megismertetni művészetét. Az előadások után a zeneszerző életművének tolmácsolásában fontos szerepet játszó Dohnányi Quartet adott koncertet. Műsorukban Dohnányi A-dúr vonósnégyesét és Desz-dúr kvartettjét adták elő. 

Kusz Veronika előadása a videóra kattintva nézhető meg: