2021. május 6−8. között került sor a „Lendület” Hosszú reformáció Kelet–Európában (1500–1800) Kutatócsoport nemzetközi konferenciájára, amelyet a „Hosszú Reformáció” témakörben rendeztek meg Long Reformation (ca. 1400–1800): Confessions, Cultures, and Societies címmel. A rendezvény videóösszefoglalója és Tóth Zsombor, a konferencia főszervezőjének előadása már megtekinthető a BTK Youtube csatornáján.


A 7 plenáris és 80 további angol nyelvű előadást magába foglaló Lendület-konferencia ún. hibrid rendezvény volt, amelyen európai, amerikai, ázsiai és ausztráliai tudósok vettek részt.

A konferencia összefoglalója:

A rendezvény a REFORC konferenciasorozatának (Annual REFORC Conference on Early Modern Christianity) jubileumi, tizedik eseménye volt, amelynek jelentőségét az is növelte, hogy a Bölcsészettudományi Kutatóközpont REFORC-tagságának tizedik évével esett egybe. A tanácskozás a Lendület Hosszú reformáció Kelet-Európában (1500–1800) Kutatócsoport munkatervének egyik csúcspontja volt, és a témaválasztás révén a nemzetközi reformációkutatás szempontjából is meghatározó módon reflektált az ún. hosszú reformáció kutatására. A rendezvényt Herman Selderhuis, a REFORC elnöke, Tóth Zsombor, a Hosszú reformáció Lendület-kutatócsoport vezetője, valamint Balogh Balázs, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója nyitotta meg. Az Irodalomtudományi Intézet munkatársai közül Tóth Zsombor, Fellegi Zsófia, Szilágyi Emőke Rita, Maróthy Szilvia, Palkó Gábor és Móré Tünde tartott előadást. 

Tóth Zsombor, a BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársának előadása:

Kiemelt kép forrása: a Refo Fivehundred Facebook oldala