Az Osztrák Tudományos Akadémia külső levelező tagjává választotta Fodor Pált, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont címzetes főigazgatóját, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadóját, a Középkori osztály vezetőjét. Az újonnan megválasztott tagok bemutatására az Osztrák Tudományos Akadémia online ünnepi ülésén került sor, amely 2021. május 28-án, pénteken 16 órakor kezdődött. 


Fodor PalFodor Pál

Fodor Pál pályája elejétől kezdve sokat tett a különböző tudományos intézmények közötti kapcsolatok kialakításáért és elmélyítéséért. Az Osztrák Tudományos Akadémia az egyetemen kívüli kutatások legfőbb letéteményese, Ausztria legjelentősebb tudományos központja. Az 1847-ben alapított intézmény ma már több mint 760 tagot és 1800 alkalmazottat foglalkoztat az innovatív alapkutatások és az interdiszciplináris tudás átadása érdekében. Az akadémia 25 kutatóintézetet működtet a bölcsészet-, valamint a társadalom- és természettudományok területén, és kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik.

Az Osztrák Tudományos Akadémia harmincegy újonnan megválasztott taggal bővült az idén. Kiemelkedő kutatási eredményeikért a bölcsészet-, a társadalom- és kultúratudományok, valamint a matematika- és a természettudományok legkülönbözőbb diszciplináinak tudósai kapták meg az akadémiai tagságot.

A rendezvényen Ligeti György néhány rövid darabját hallgathatták meg a résztvevők, és tudományos előadást tartott Krausz Ferenc, Németországban dolgozó fizikus, az MTA külső tagja és az Osztrák Tudományos Akadémia külső levelező tagja. A rendezvény programja letölthető.  

Programm Feierliche Sitzung 2021 page 001

A külső levelező tagok névsora – akik között több magyar tudós is megtalálható – az Osztrák Tudományos Akadémia honlapján itt látható. Bővebb információ pedig itt olvasható: www.oeaw.ac.at