A „Tihanyi Királykripta multidiszciplináris kutatása” című projekt az egyik legérdekesebb fejezetéhez érkezett. A Bölcsészettudományi Kutatóközpontban elkezdődött azoknak az emberi maradványoknak a vizsgálata, amelyeket április végén a régészeti feltárás első aktusaként emeltek ki. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat támogatásával megvalósuló munkát a BTK Archeogenomikai Intézet szakemberei végzik Mende Balázs Gusztáv és Szécsényi-Nagy Anna vezetésével. Hogyan befolyásolják a kormeghatározás pontosságát az egyéni hatások, például betegségek és a táplálkozás? Melyik csontrészből érdemes DNS mintát venni? Mire lehet következtetni a koponyamaradványokból? A vizsgálatról készült felvétel során ezekről a kérdésekről is szó esik.

Mende Balazs Tihany4Képkivágás a SZILÁRD KŐSZIKLÁRA – A Tihanyi Királykripta régészeti feltárása - 4. rész című videóból 

Az újonnan kialakított sírba 1953-ban három faládában temettek vissza csontokat, a fennmaradt dokumentumok szerint Malán Mihány antropológus professzor vizsgálatait követően, arról azonban semmilyen feljegyzés nem szól, hogy a különböző csontmaradványok a királykripta mely időszakának temetkezéseit rejtik.

Mende Balazs Tihany4 btk3Képkivágás a SZILÁRD KŐSZIKLÁRA – A Tihanyi Királykripta régészeti feltárása - 4. rész című videóból 

Mende Balázs Gusztáv, a BTK Archeogenomikai Intézetének tudományos főmunkatársa, igazgatóhelyettese elmondta, hogy jelenleg igyekeznek rendet tenni a csontanyagban.

„Az már most látszik a kiterítésből, illetve vizsgálatok jelenlegi fázisában, hogy többségében felnőtt férfi maradványokról van szó. Találtunk 2-5 éves kisgyermekhez tartozó csontmaradványokat is. Az anatómiai, antropológiai ismeretek megengedik, hogy jelen pillanatban azt mondhatjuk, hogy a sírban minimum 5 egyén van elhelyezve, amelyekhez legalább 4 koponyamaradványt tudunk hozzáilleszteni.”

Mende Balazs Tihany4 btk4Képkivágás a SZILÁRD KŐSZIKLÁRA – A Tihanyi Királykripta régészeti feltárása - 4. rész című videóból 

Az elsődleges antropológiai vizsgálat célja, hogy lehetővé tegye a c14 izotóp alapú kormeghatározás elvégzését, illetve a hitelesítő DNS-vizsgálatok megkezdését.

 A vizsgálatról készült videó az alábbi linkre kattintva tekinthető meg: