A BTK Művészettörténeti Intézet és az Evangélikus Országos Múzeum együttműködésében létrejött „Pulszky Ferencz ajándoka” Rézmetszet, gipsz, fénykép – fejezetek a műtárgymásolás történetéből (2020. március 26. – augusztus 26.) című kiállítást a 2021-es „Év kiállítása” címre jelölték.


pulszky kiallitasKép: Evangélikus Országos Múzeum

A Papp Júlia (BTK Művészettörténeti Intézet) és Harmati Béla László (Evangélikus Országos Múzeum) művészettörténészek által létrehozott kiállítás  a műtárgymásolás történetébe engedett bepillantani, John Brampton Philpot angol fényképész elefántcsont faragványok másolatait ábrázoló fényképsorozatának bemutatása mellett – mely „Pulszky Ferencz ajándoka”-ként 1870-ben került a Magyar Nemzeti Múzeumba – az európai műtárgymásolás történetét is megismerhetjük.

Mivel a koronavírus járvány miatt a kiállítás tervezett megnyitója előtt néhány nappal bezártak a hazai múzeumok, a kiállítás a múzeum nyári újranyitásáig a virtuális térben volt megtekinthető.

Ev kiallitas jeloles logo

A kiállítás virtuális változatának honlapja a mai napig elérhető itt.  

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai (Égető Attila, Papp Júlia, Somogyvári Virág) által létrehozott magyar – angol nyelvű honlapon a látogatók megtekinthetik a kiállítás tablóit és a 12 tárlóban bemutatott tárgyakat, illetve a hozzájuk kapcsolódó magyarázatokat. Elolvashatják a virtuális megnyitón elhangzott beszédeket, megnézhetik a kiállítás enteriőrfotóit. A tárlathoz készült érintőképernyőre tervezett alkalmazásra kattintva bepillantást nyerhetnek két hazai és egy külföldi másolatgyűjteménybe, a linkgyűjtemény segítségével pedig ellátogathatnak számos, műtárgymásolatokkal foglalkozó honlapra.