A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szent II. János Pál pápáról nevezett dísztermében július 16-án mutatták be A magyarság és az egyház szolgálatában. Életútinterjú dr. Keresztes Sándorral című kötetet. A rendezvényen Balogh Margit, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont általános főigazgató-helyettese, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója Egy keresztény politikus a pártállam idején címmel tartott előadást.


img1Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír

Az eseményről közölt részletes beszámolójában a Magyar Kurír kiemeli: „Balogh Margit előadásában arról beszélt, hogy Keresztes Sándor teljes életművének megismeréséhez fontos adalék az általa és kutatótársa által felvett 20 órányi interjú is, amely még kiadásra vár, és ami a politikus keresztény szociális és társadalmi munkájára helyezi a hangsúlyt.

Balogh Margit felhívta a figyelmet arra, hogy köztudott, Keresztes Sándorral két alkalommal is aláírattak ügynöki beszervezési nyilatkozatot, erről ő maga is többször beszélt. Tényleges ügynöki jelentést azonban nem tett. Az első alkalommal történt beszervezés után, 1958 januárjában kérte az illetékeseket a kapcsolat megszakítására, s az év júliusában mint alkalmatlant ki is zárták a hálózatból. Az 1970-es évek közepén ismét aláírattak vele egy együttműködési nyilatkozatot, de később, a kapcsolat megszüntetésekor, 1977-ben kelt belső jelentésükben a belügyi szervek megállapították:

»(Az általa) adott információk alapján ügyet nem kezdeményeztünk, operatív intézkedéséket nem hajtottunk végre. Munkadossziéjában elhelyezett jelentések operatív értékkel nem bírnak.«

1994-ben ügynökmúlttal vádolták az idős politikust. Ezzel kapcsolatban Balogh Margit leszögezte,

»történészi felelősséggel kijelentem, Keresztes Sándor nem volt ügynök, hanem a rendszer áldozata, miközben próbált minden tőle telhetőt megtenni az Egyházért és a hívőkért.«”

A Magyar Kurír teljes beszámolója itt olvasható.