A BTK Művészettörténeti Intézet 2021. szeptember 23-25 között rendezte meg nagyszabású tudományos eseményét, a Látkép 2021 – Művészettörténeti Fesztivált a Humán Tudományok Kutatóházában, illetve több külső helyszínen. A programsorozat gerincét képező konferencia 23 szekciójának mintegy 100 előadása a mai művészettörténeti kutatások sokszínűségéről, a megközelítések módszertani gazdagságáról tettek tanúbizonyságot. A több mint 350 – szakmai és civil – érdeklődő részvételével lezajlott háromnapos rendezvényen a konferencia mellett kerekasztal-beszélgetések, tudományos és ismeretterjesztő workshopok, akadémiai poszterekből rendezett kiállítás, művészettörténeti szabadulószoba, illetve az intézet Adattárában, az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményében és a Ludwig Múzeumban tartott vezetések is gazdagították a programot.


Galéria Hámori Péter képeiből (Humán Tudományok Kutatóháza) 

A rendezvényhez kapcsolódóan kiállítások és kísérőprogramok valósultak meg az MTA Művészeti Gyűjteményében, a FUGA – Budapesti Építészeti Központban, illetve a HTK aulájában is. A rendezvényt a BTK Művészettörténeti Intézetének munkatársai, Árvai-Józsa Kitty, Dudás Barbara, Nagy Eszter, Somogyvári Virág, Székely Miklós és Ugry Bálint szervezték.

Az eseményről Benkó Tamás készített videóösszefoglalót:

A fesztiválról az intézet igazgatója, Mikó Árpád az M5 Librettó című műsorának szeptember 24-ei adásában beszélt, amely itt tekinthető meg. (45:00-től.)

A fesztiválról és az akadémiai gyűjteményekről pedig Dudás Barbara és Bicskei Éva beszélgetett a Tilos Rádió A tudás (és a) hatalom című műsor szeptember 28-ai adásában, amely itt hallgatható meg.

Galéria Tóth Csaba képeiből