Eötvös József halálának 150. évfordulója alkalmából 2021. november 5-én egész napos emlékkonferenciát tartottak Ercsiben, amelyen kollégánk, Cieger András, a BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa Eötvös akadémiai elnöki tevékenységéről tartott előadást. A népes hallgatóság előtt megrendezett tanácskozáson az általa vezetett Eötvös-kutatócsoport több tagja, Bárány Zsófia, Gángó Gábor és Tamás Ágnes szintén előadással vett részt. Az előadások videón is megtekinthetők.


 

A rendezvényen a város vezetői számára átadásra került Eötvös József eddig ismeretlen naplója és versgyűjteménye az 1830-as évekből. A frissen napvilágot látott köteteket a kutatócsoport keretében Gángó Gábor tudományos tanácsadó rendezte sajtó alá. 

A konferencia másnapján, november 6-án került sor Eötvös József és rokonainak újratemetésére az Ercsi határában található felújított családi kriptában, melyről a sajtó is tudósított

A konferencia és a gyászszertartás alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum virtuális kiállítást készített (kurátor: M. Lovas Krisztina).