A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont 2013-ban megkötött tudományos együttműködési szerződésének középpontjában a magyar őstörténet régészeti és bioarcheológiai, valamint a hazai és külföldi középkori régészeti kutatások összehangolása és támogatása állt. Ennek megújítására került sor 2021. december 9-én, amikor a két intézmény vezetése visszatekintett az elmúlt évekre, és számba vette az elért eredményeket, illetve a számos hazai és nemzetközi sikert. 


01 ppke btkFotó: Szöllősi Mátyás

A több tucatnyi közös expedíció, konferencia, könyv és szakcikk, valamint a szakember-utánpótlás területén történt előrelépések azt együttműködés várakozáson felüli sikerességét bizonyították. Továbbá azt is, hogy a két intézmény összefogása a korai magyar történelem tudományos kutatásának egyik vezető hazai műhelyét hozta létre. Az elért eredmények nyomán a két intézmény – időközben megújult vezetése – az együttműködés folytatása mellett döntött, és új szerződést írt alá. 

Az eddigi eredményekről a Pázmány Péter Katolikus Egyetem honlapján itt, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Magyar Őstörténeti Kutatócsoportja honlapján itt olvashatnak.

02Fotó: Szöllősi Mátyás