Hagyományteremtő céllal szervezte meg 2022. március 27-én a Kőszegi Polgári Kaszinó nagyszabású ünnepi programját annak alkalmából, hogy 1945. március 27–28. éjszakáján Kőszegről indulva utoljára hagyta el Magyarországot a magyar Szent Korona. Pálffy Géza, a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője a megemlékezésen ünnepi beszédet mondott és az új Szent Korona Emlékparkban előadásokat is tartott. A koronanapot a FilmEver Stúdió készítette koronafilm bemutatója és pódiumbeszélgetés zárta a Jurisics Várban


A Szent Korona nyomában című gazdag programot kora délután a kaszinó elnöke, Csiki István történész vezetésével helytörténeti séta nyitotta meg, amely a belvárosból indulva egészen a kőszegi Koronaőrző bunkerig haladt a magyar korona kőszegi állomásainak nyomában.

Ezt követően a koronabunkernél Schlögl Krisztián, a bunker felújításának projektmenedzsere beszélt a különleges objektum renoválásáról, majd abban Csiki István kalauzolta az érdeklődőket. Vele párhuzamosan a bunker felett újonnan létrehozott Szent Korona Emlékparkban annak ötletgazdája, Pálffy Géza, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója tartott két előadást a történeti Magyarország legfontosabb koronaőrző helyszíneit és koronázóvárosait bemutató parkról, amely Kőszeg Város Önkormányzatának támogatásával elsőként jött létre nemcsak Magyarországon, hanem a teljes Kárpát-medencében.

A tárlatvezetéseket és előadásokat népes közönség előtt ünnepi megemlékezés és koszorúzás követte a Koronaőrző bunkernél. Beszédet mondott Csiki István, a kaszinó elnöke, Básthy Béla, Kőszeg város polgármestere és Pálffy Géza, a Szent Korona Kutatócsoport vezetője. Végül a koronanapot a Jurisics Vár lovagtermében A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című koronafilm vetítése zárta, amelyet Bárány Krisztián és Bárány Dániel rendezésében a FilmEver Stúdió készített még 2016-ban.

Az ismeretterjesztő filmet eddig mintegy száz alkalommal vetítették Magyarországon és több kontinenst is érintve külföldön (Bécstől a magyar koronázóvárosokon és Pozsonyon át Kolozsvárig, Székelyföldig és Új-Zélandig, Moszkváig és Kairóig), a pandémiát követően pedig elsőként a kőszegi érdeklődők tekinthették meg.

A filmvetítést követő, Csiki István vezette pódiumbeszélgetésen Bárány Krisztián filmrendező és Pálffy Géza történész az alkotás kulisszatitkait is megosztotta a hallgatósággal. A filmrendező a közönségtalálkozón külön kiemelte: nagyon büszke rá, hogy a koronafilm bejárta a világot az Egyesült Államoktól Egyiptomig, Bécstől Székelyföldig. Iskolai vetítéseken több ezer diáknak mutathatták be személyesen az alkotást. Mint mondta, a siker titka, hogy az alkotócsoport szívügyének tekinti a magyar történelem filmes feldolgozását. Számára mindez hivatás.

„Nemcsak kihívás múltunkkal foglalkozni, hanem felelősség is, hogy hitelesen dolgozzuk fel a magyarság számára oly fontos témákat.” – tette hozzá a rendező.

A kőszegi koronanap érzékletesen jelzi, hogy az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpontjában folyó tudományos kutatások igen komoly társadalmi hasznosulással bírnak, és alapvető mértékben járulnak hozzá a határon inneni és túli nagyközönség történelmi ismereteinek gazdagításához.

Az eseményről képgaléria itt, tudósítás pedig itt olvasható, míg a meghívó itt látható.