2022. május 21-én szombaton a Múzeumi Világnap alkalmából rendezett Múzeumok Majálisán adták át Az Év Múzeuma 2022 díjait. Idén az ICOM Magyarország különdíját az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény kapta, amelyet Perenyei Monika gyűjteményvezető, a BTK Művészettörténeti Intézet tudományos munkatársa vett át a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatójával, Balogh Balázzsal együtt. Az Év Múzeuma 2022 elismerést idén a nagy múzeumok kategóriájában a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum és a kis múzeumok közül a bajai Türr István Múzeum érdemelte ki. 


aem2022Forrás: Magyar Múzeumok Online

2022. május 21-én, szombaton a Múzeumok Majálisán adták át Az Év Múzeuma 2022 díjat a Múzeumkertben, írja a Magyar Múzeumok Online. Az okleveleket és a díjakat dr. Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke, L. Simon László, a házigazda Nemzeti Múzeum főigazgatója, Krucsainé Herter Anikó, az EMMI kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára, valamint az együttműködő múzeumszakmai szervezetek és a szponzorok képviselői adták át. Az Év Múzeuma díjat a Pulszky Társaság, a múzeumi szakma képviseletében 1996-ban alapította, amivel a szakterület kiemelkedő intézményeit díjazza. Az Év Múzeuma díjat olyan muzeális intézmények kapják, amelyek a stratégiai alapú fejlesztéseiknek köszönhetően innovatív, előremutató megoldásokat tudtak megvalósítani, amelyekkel jelentős eredményeket értek el az elmúlt egy évben. 

A múzeumokat kilenc tagú bizottság értékelte, a bizottság felkért tagjai idén: dr. Bereczki Ibolya, mint a díj bizottságának elnöke, dr. Mészáros Balázs, dr. Ringer István, Heilauf Zsuzsanna, dr. Vicze Magdolna és Kónya Béla a Pulszky Társaság képviseletében, továbbá dr. Kemecsi Lajos, az OKSZ - Országos Közgyűjtemények Szövetségének, dr. Végh Katalin, a MVMSZ - Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének, és Molnárné Aczél Eszter az ICOM Magyarország képviseletében. Az értékelés során a bizottság a múzeumok fejlődését számos szempont alapján vizsgálta, melyek: a megújulás, a gyűjteménymenedzsment, az ismeretátadás és hozzáférés, a szolgáltatások, a társadalmi felelősségvállalás kategóriái voltak.

evmuzeuma

Ezen szempontok figyelembevételével, a bizottság döntése alapján az Év Múzeuma 2022 díj nyertese a nagy múzeumok kategóriájában a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum lett. Az intézmény a figyelemreméltó nagyszabású múzeumfejlesztési eredményeiért, látványos, szakmailag megalapozott új állandó kiállításáért, színvonalas kiadványaiért és a határon túli szakmai kapcsolatok példaértékű ápolásáért kapta az elismerést. A kis múzeumok kategóriájában a bizottság döntése alapján a bajai Türr István Múzeum lett Az Év Múzeuma 2022-ben, az intézménynek a céltudatos stratégia mentén kialakított korszerű, a kor kihívásaihoz igazodó és folyamatosan megújuló szakmai tevékenységéért, az átfogó szervezetfejlesztésért, a társadalmi felelősségvállalásáért és a régiófejlesztő, támogató szerepéért.

A fődíjak mellett kiosztották a múzeumszakmai szervezetek különdíjait is. Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíjában a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum részesült. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kállay Gyűjtemény kapta. Idén az ICOM Magyarország különdíját az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény érdemelte ki. 

img 20220524 102239 1

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (International Council of Museums – ICOM) feladatának tartja a múzeumok és a múzeumi szakma fejlesztését, a kulturális örökség megőrzéséért dolgozik az egész világon. A szakmai együttműködés terjesztése és elősegítése melletti elkötelezettséggel az ICOM az egyes tudományágakban és a különböző szakterületen tevékenykedő múzeumi szakemberek világméretű hálózata. Az 1946-ban alapított ICOM nem kormányzati szerv - hivatalos kapcsolatban áll az UNESCO-val és konzultatív státusza van az ENSZ Gazdasági és Társadalmi Tanácsában.

Az ICOM-nak 141 országban 37 000 tagja van, akik a szervezet nemzeti, regionális és nemzetközi tevékenységében vesznek részt (szakszemináriumok, kiadványok, képzés, közös programok, a múzeumok népszerűsítése a Múzeumi Világnap segítségével). Az ICOM tagsága 119 nemzeti bizottságban és 32 nemzetközi bizottságban dolgozik. Néhány nemzeti bizottság - annak érdekében, hogy tevékenységét fokozza - regionális szintű szervezetet (jelenleg hat ilyen működik) hozott létre (pl.: ICOM-EUROPE; ICOM LAC – Latin-Amerika és Karib-szigetek). Az ICOM-hoz csatlakozott 14 nemzetközi szervezet (pl.: IATM – Közlekedési és Híradástechnikai Múzeumok Nemzetközi Szövetsége; AEOM – Európai Szabadtéri Múzeumok Szövetsége).

A fődíjak támogatói a MúzeumDigitár és a Pazirik Kft. voltak, akik digitális szolgáltatások biztosításával segítik elő, hogy a nyertesek új, a virtuális térben megjeleníthető múzeumi tartalmakat hozhassanak létre és tegyenek minél szélesebb körben hozzáférhetővé.

A Magyar Múzeumok Online az elmúlt időszakban cikksorozatában mutatta be a díjakra esélyeseket, a Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményről itt írtak.

A rendezvényről és a díjazottakról bővebben itt olvashatnak.

A Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény a Penna magazin első adásában is szerepelt: