A május 27-én és 28-án ülésező Pápai Történettudományi Bizottság közgyűlésének tagjait fogadta Ferenc pápa szombaton délben a Vatikánban, köztük Molnár Antalt, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főigazgató-helyettesét, a BTK Történettudományi Intézet igazgatóját. A pápa megnevezte a bizottság feladatát: párbeszéd és együttműködés révén tartsanak kapcsolatot a történészekkel és tudományos intézményekkel, és tanulmányozzák nemcsak az Egyház történetét, hanem az egész emberiség történetét a kereszténységgel való kétezer éves kapcsolatában.


img1 3Fotó: Vatican News

Ennek jegyében utalt egyik elődjére, a száz évvel ezelőtt, 1922. február 6-án megválasztott egykori könyvtáros és diplomata XI. Piusz pápára, aki megválasztása után határozott iránymutatást adott az Egyháznak és a polgári társadalomnak egy meglepő gesztussal. Megválasztása után a vatikáni bazilika külső loggiáján jelent meg, nem pedig a korábban használatos belső loggián. Ferenc pápa szabadon hozzáfűzte, hogy a váratlan kérés teljesítése állítólag csaknem 40 percbe telt, míg sikerült kinyitni a berozsdásodott ajtót.

XI. Piusz pápa gesztusa arra hív minket is, hogy tekintsünk a világra, hallgassuk meg és szolgáljuk korunk társadalmát. A szilárdan dokumentált valósághoz való ragaszkodás továbbra is nélkülözhetetlen a történész számára, anélkül, hogy a múltban keresne vigasztalást. A kereszténységet kutató történész keresse a különféle valóságok gazdagságát, amelyekben az évszázadok során az evangélium megtestesült, és amelynek során remekművek születtek, amelyek felfedik a Szentlélek gyümölcsöző tevékenységét a történelemben. 

A XII. Piusz pápa alapította Történettudományi Bizottság feladata a Szentszék és a helyi egyházak szolgálatában állni a történelem tanulmányozásával, hogy annak tapasztalataival a „béke laboratóriumaivá” váljanak a párbeszéd és a kutatás révén.

Ferenc pápa arra biztatta őket, hogy kutatásaikkal elemezzék az emberi eseményeket meghatározó mozgásokat, és járuljanak hozzá a népek és államok konkrét történetében felmerülő folyamatok bátor szembesítéséhez.

Forrás, további információ: