Penna – az élő bölcsészet magazinja második adását 2022. június 5-én, vasárnap délután 15 óra 25 perces kezdettel vetíti az M5 televíziós csatorna. Az epizódot június 7-én, kedden 8 óra 28 perctől ismétli. 
Milyen érdekességeket tartogat a Tihanyi Királykripta? Hogyan vizsgálhatók a régi kódexek töredékei? Milyen módszerekkel kutatható egy ellenállás-történet, ami legtöbbször csak nagyon kevés nyomot hagy maga után? Mi vár a régészeti kutatások során előkerült leletekre? Az adásban többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.


A Bölcsészettudományi Kutatóközpont magazinműsorának második részében a Tihanyi Királykripta kutatásának eredményeiről számol be Mende Balázs Gusztáv, a BTK Archeogenomikai Intézet tudományos főmunkatársa, igazgatóhelyettese és Szovák Kornél, a BTK Moravcsik Gyula Intézet igazgatója, a projekt vezetője. Richter Pál igazgató bemutatja a múzeummal, szakkönyvtárral és értékes archívumokkal is rendelkező BTK Zenetudományi Intézetet, ahol Czagány Zsuzsa tudományos főmunkatárs, kutatócsoport-vezető a régi kódexek fragmentumainak kutatását ismerteti. Bartha Ákos, a BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa a második világháború végi náci- és németellenes magyar ellenállás elfeledett történetéről beszél. Tápióbicskén pedig egy bronzkori település magnetométeres vizsgálatába is bepillanthatunk a BTK Régészeti Intézet munkatársai, Szabó Nóra és Berta Adrián, valamint Gucsi László restaurátor segítségével.