Sokcsevits Dénes két könyvének bemutatójára került sor a BTK Történettudományi Intézetben 2022. június 7-én. A Horvátország története a 7. századtól napjainkig című kötetet Molnár Antal, A magyarországi horvátok rövid története című kiadványt pedig Bognár Szabina mutatta be. A rendezvényen 75. születésnapja alkalmából Ress Imrét köszöntötték tanítványai és munkatársai.


horvat konyvbemutato03 btkBognár Szabina, Csaplár-Degovics Krisztián, Molnár Antal és Sokcsevits Dénes

A zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör gondozásában második, bővített kiadásban napvilágot látott Horvátország története a 7. századtól napjainkig című kötetet Molnár Antal, a BTK Történettudományi Intézet igazgatója mutatta be, aki a monográfia tartalmi, szerkezeti erényei mellett elsősorban annak szemléletét méltatta. Sokcsevits Dénes, a BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa magyarországi horvátként nemcsak higgadt módon vállal hídszerepet a két nemzet közös múltjának felderítésében, de a délszláv államok historiográfiájában gyakran domináns Bécs-központú szemléletet források sokaságával ellenpontozza, s a maga korabeli súlyának megfelelően teszi érthetővé Budapest, illetve a mindenkori magyar politikai elit szerepét Horvátország történetének alakulásában. Az a töredezettség, ami visszatérően felszínre jut az eltérő rendi fejlődésű horvát tájakról származó történészek munkáiban, Sokcsevits művében nyomokban sem jelentkezik. Külön értékeként hangsúlyozta, hogy a művelődéstörténeti részek szervesen integrálódnak a kötet egészébe, valódi szintézissé emelve azt.

horvat konyvbemutato04 1

A rendezvény következő részében Bognár Szabina, a BTK  Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa mutatta be A magyarországi horvátok rövid története című, a Croatica Kiadó gondozásában megjelent kötetet. Mindeddig nem született összefoglaló munka az eltérő néprajzi és nyelvi sajátosságokkal bíró hazai horvát kisebbség történetéről. Az előadó hangsúlyozta, hogy a tudományos népszerűsítés szempontjait szem előtt tartó könyv a szaktudományos igényeknek is messzemenően megfelel. A kötet a 16. századi betelepüléstől a reformkori nemzeti ébredés idejének és a szabadságharc hónapjainak bemutatásán, majd a magyar nemzetépítés árnyékában mind konfliktusosabbá váló dualizmuskori együttélés évtizedein át egészen a trianoni területen kibontakozó kisebbségpolitika, majd a kommunista diktatúra ellentmondásos, s a meglevő asszimilációs folyamatokat felerősítő évtizedeiig kalauzolja az olvasót. Bognár Szabina kiemelte, hogy valójában többről is van szó, mint pusztán egy új könyv megjelenéséről: Sokcsevits Dénes műve jelentékeny hozzájárulás a magyarországi horvátok nemzeti identitásának megőrzéséhez és megerősítéséhez.

horvat konyvbemutato06 1 1

A könyvek szerzője, Sokcsevits Dénes majd a rendezvény házigazdája, Csaplár-Degovics Krisztián, a BTK  Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa, osztályvezetője rövid reflexiókat fűztek a két referátumhoz, amelyekben közös volt, hogy mindketten megkerülhetetlen jelentőségként értékelték Katus László és Ress Imre munkásságát, akik nélkül sem eredményeit, sem pedig a hazai Balkán-kutatások utánpótlásnevelését tekintve nem tartana ott a hazai történettudomány, ahová eljutott.

horvat konyvbemutato07 1

Ez az átkötés jelentette kezdetét annak a bensőséges ünnepségnek, amelyet Ress Imre tanítványai és kollégái szerveztek az iskolateremtő tudós 75. születésnapja előtt tisztelegve. Az ünnepeltet Molnár Antal, Gyáni Gábor, Lorentz Mikoletzky, Anatol Schmied-Kowarzik, Kiss Gy. Csaba, Horváth József, Sokcsevits Dénes, Horváth Gergely Krisztián, Demeter Gábor, majd Csaplár -Degovics Krisztián köszöntötte.

Horváth Gergely Krisztián

Galéria