A Vatikáni Rádió vendége volt 2022. június 5-én Molnár Antal, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főigazgató-helyettese, a BTK Történettudományi Intézet igazgatója, a Történettudományok Pápai Bizottságának tagja. Az adásban Vértesaljai Lászlóval a Történettudományok Pápai Bizottsága vatikáni közgyűléséről, a Szentatyával való találkozásáról és az egyház történetének pünkösdi értelmezéséről beszélgettek. 


szentatya molnarantalFerenc pápa, Bernard Ardura OPraem, a Történettudományok Pápai Bizottságának elnöke és Molnár Antal (jobbról balra). Forrás: Vatican Media

„Öt-hat évente van pápai audiencia a bizottság tagjainak, úgyhogy én borzasztó szerencsés vagyok, hogy már a második közgyűlésen alkalmam volt a Szentatyával találkozni.” – mondta el Molnár Antal. Arra a kérdésre pedig, hogy a Szentatya beszédében, amelyet a Történettudományok Pápai Bizottsága tagjaihoz intézett, mi érintette meg a legjobban, így válaszolt:

„Több érdekes és fontos gondolat is elhangzott. Talán számomra a legközelebbi az a gondolata volt, amikor a történészek hivatását a hídépítő mérnökökéhez hasonlította. Ez azért is ütött engem különösen szíven, hiszen a Római Magyar Akadémián az egyik legutolsó kiállításunkat pontosan a Hidak a Mediterráneumban címmel rendeztük, ez volt a tematikai csomópontja ennek a kiállításnak. Ezt én nagyon fontosnak gondolom minden szempontból. Hiszen a történész valójában azzal, hogy a múltat feltárja, a múltat segít megérteni, nemcsak önmaga számára, hanem a társadalom számára, ezzel igazában véve egy nagyon komoly hídépítő tevékenységet folytat. Hiszen ha megértjük a múltat, megértjük azokat, akikkel a múltban esetleg szemben álltunk és próbáljuk megérteni azokat, akik most szemben állnak egymással, feltárni az okokat, akkor sokkal közelebb kerülhetünk a megoldáshoz.

Igazából hidakat építünk kultúrák között, konfliktusok között, emberek között, társadalmak között.”

A teljes adás itt hallgatható meg.