A Penna – az élő bölcsészet magazinja harmadik adását 2022. július 3-án, vasárnap délután 15 óra 37 perces kezdettel vetíti, majd július 4-én, hétfőn reggel 7 órától ismétli az M5 televíziós csatorna.
Milyen titkokat rejt Mátyás király könyvtárának legdíszesebb énekeskönyve? Hogyan kutathatók a gazdálkodó emberek tájhasználati döntései, a népi természetismeret? Mi jellemzi Nemes Nagy Ágnes költészetét? Milyen koronázási és nemzeti kincseket sikerült felfedeznie a Szent Korona Kutatócsoportnak? Az epizódban többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.


A Bölcsészettudományi Kutatóközpont magazinműsorának harmadik részében Nagy Eszter, a BTK Művészettörténeti Intézet tudományos segédmunkatársa a Mátyás-Graduale miniatúráit és szövegét elemzi. Babai Dániel, a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos munkatársa segítségével megnézzük, hogyan vizsgálja a „Lendület” Etnoökológia Kutatócsoport a táj és az ember kapcsolatát. Visy Beatrix, a BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos munkatársa a száz éve született Nemes Nagy Ágnesről beszél. Molnár Antal igazgató bemutatja a nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményekkel büszkélkedő, nemrég két európai kutatási pályázatot is nyert BTK Történettudományi Intézetet. Pálffy Géza, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója, kutatócsoport-vezetője pedig a Szent Korona Kutatócsoport legfontosabb felfedezéseit ismerteti.