A Penna – az élő bölcsészet magazinja negyedik adását 2022. július 31-én, vasárnap délután 15 óra 23 perces kezdettel vetíti, majd augusztus 1-jén, hétfőn reggel 7 órától ismétli az M5 televíziós csatorna. 
Honnan származunk és kik lehettek az őseink? Mit lehet még elmondani Trianonról, az utóhatásairól, az előzményeiről? Lehetséges az időutazás, és ha igen, mi köze lehet a filozófiához? Mi adja a Nemessányi Sámuel által készített hegedűk különlegességét? Az epizódban többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.


A Bölcsészettudományi Kutatóközpont magazinműsorának negyedik részében Szécsényi-Nagy Anna igazgató mutatja be az alig egy éve a BTK Régészeti Intézetből kivált, mára már önállóan működő BTK Archeogenomikai Intézetet. Türk Attila, a BTK Magyar Őstörténeti Kutatócsoport vezetője és Szeifert Bea, a BTK Archeogenomikai Intézet tudományos munkatársa a magyar őstörténeti kutatások legújabb eredményeiről beszél.

A BTK Zenetudományi Intézet nemrég adott otthont a Nemessányi Sámuel Nemzetközi Hegedűkészítő Versenynek, amely lehetőséget teremtett egy nívós szakmai konferencia, könyvbemutató és kiállításmegnyitó megtartására is. A Penna negyedik adásában a hegedűkészítés érdekességeibe Baranyi Anna, az intézet nyugalmazott tudományos főmunkatársa és Gombos László tudományos munkatárs avatnak be. Ablonczy Balázs, a BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa összefoglalja a Trianon100 Kutatócsoport eredményeit, amelyek mára megkerülhetetlenné váltak a hazai és nemzetközi szakmai közösségekben. Gyenis Balázs tudományos munkatárs pedig a BTK Filozófiai Intézeten belül működő, a fizika filozófiáját tanulmányozó kutatócsoport munkáját ismerteti. 

A korábbi adások itt érhetők el.