A Pannonhalmi Főapátsági Levéltár a monostor idei kulturális-spirituális évadának mottójához – a „Megújuláshoz” – kapcsolódva szervezte meg a Szerzetesi reformok Magyarországon című egyháztörténeti konferenciát 2022. szeptember 16-án, Pannonhalmán. A rendezvényen Molnár Antal, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főigazgató-helyettese, a BTK Történettudományi Intézet igazgatója Szerzetesrendi reformok és identitás: az obszerváns ferences krónikák tanulságai, Szovák Kornél, a BTK Moravcsik Gyula Intézet igazgatója pedig Bencés megújulási áramlatok a középkori Magyarországon címmel tartott előadást.


pannonhalmaFotó: pannonhalmifoapatsag.hu

A Pannonhalmi Főapátság honlapján közzétett beszámoló szerint a konferencián a meghívott előadók segítségével azt járták körül, hogy a hazai szerzetesrendek az elmúlt évszázadok alatt hogyan küzdöttek meg az aktuális nehézségekkel, milyen válaszokat adtak koruk kihívásaira. A tudományos konferencia egyedülállóan izgalmas volt, hiszen a különböző szerzetesrendek reformfolyamatait egymás mellé állítva vizsgálta, amelyre korábban még nem volt példa. Ahogy azt Dénesi Tamás, a Pannonhalmi Főapátsági Levéltár igazgatója elmondta, a konferencián résztvevők megismerkedhettek a szerzetesrendek hanyatló és virágzó időszakaival a középkortól a 20. század végéig. A hasonló törekvéseket és eltérő válaszokat látva pedig kirajzolódik az egyes rendek karizmája, karaktere. 

Az egész napos konferencia előadásait a szervezők tanulmánykötetben is összegyűjtik, amely  a Levéltár kiadásában, a Bencés Kiadó gondozásában jelenik majd meg, várhatóan a következő évben.

A teljes beszámoló itt olvasható.