Az elmúlt évek legkiválóbb Bolyai-ösztöndíjas kutatóinak Bolyai-plaketteket, Bolyai-emléklapokat, a 2022-ben nyertes pályázatot benyújtó fiatal kutatóknak pedig a Bolyai-ösztöndíj elnyeréséről kiállított okleveleket adtak át a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében, írja az mta.hu. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai közül Bolyai-emléklapot vett át Bernáth László, és Bolyai-ösztöndíjban részesült Draskóczy Eszter, Gulyás Borbála, Huhák HelénaKoloh Gábor és Tóth GergelyA rendezvényről videós összefoglaló is készült, amely megtekinthető az MTA YouTube-csatornáján.


52359580832 12cda8630f cBolyai-plakettek. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A legkiemelkedőbb fiatal kutatóknak járó, magas presztízsű országos ösztöndíj alapításának idén ünnepelték 25 éves jubileumát. A rangos eseményen részt vett Freund Tamás, az MTA elnöke, Tulassay Tivadar, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriumának elnöke, és jelen voltak az MTA Elnökségének tagjai. A Bolyai-ösztöndíjasokat elsőként Tulassay Tivadar köszöntötte. A Kuratórium elnöke ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a 25 évvel ezelőtt alapított ösztöndíj nemcsak hogy kiállta az idő próbáját, hanem az egyik legnagyobb presztízsű díjjá vált a magyarországi tudományosságban: azok, akik részesülnek benne, egyrészt értéket képviselnek, másrészt komoly felelősségük is van önmaguk, tudományterületük és tudóstársaik, valamint az egész társadalom iránt.

A Kuratórium elnökének ünnepi szavai után az Akadémia elnöke köszöntötte a díjazottakat. Freund Tamás elmondta, hogy „a Bolyai-ösztöndíj hidat képez az akadémikusok és a fiatal kutatói generáció között, hogy e belső hídon való átkelés során – és majd utána is – együtt építhessünk külső hidat a társadalom felé, mások szolgálata felé”. A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma minden évben a szakértői értékelések és a kollégiumok javaslatai alapján dönt a nyertes pályázatokról. 2022-ben a bölcsészet- és társadalomtudományok képviselői közül 45-en, a matematikai és természettudományok területéről 52-en, az élettudományokat kutatók közül pedig 56-an részesültek ösztöndíjban.

52360955960 991cdfec3a cFotó: mta.hu / Szigeti Tamás

2021-ben a záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kapott ösztöndíjasok Bolyai-emléklapot vehettek át kimagasló kutatói munkájukért, köztük a BTK Filozófiai Intézet munkatársa, Bernáth László is. A Bolyai-plakettek és a Bolyai-emléklapok átadása után a hagyománynak megfelelően a három tudományterület egy-egy Bolyai-plakettel kitüntetett képviselőjének előadását hallgathatták meg a jelenlévők. Az élettudományok területéről Törőcsik Dániel Az életre kelt faggyúmirigy című előadásában a faggyú-immunbiológia fontosságáról beszélt; Reszegi Katalin a bölcsészet- és társadalomtudományok területéről Kognitív szemlélet a névtudományban címmel a két-hároméves gyermekek helynév-elsajátításának folyamatáról, valamint a helynevek és a kognitív térkép kapcsolatáról tartott előadást; a matematikai és a természettudományok területéről pedig Bolyai ösvényei címmel hallgathatták meg a jelenlévők Heszberger Zalán kutatásainak összefoglalóját az emberi ismertség hálózatainak és a Bolyai-geometriának az összefüggéseiről.

Az idén Bolyai-plakettel kitüntetett kiváló kutatók névsora ide kattintva tekinthető meg.

Az előadásokat a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat 2022-ben elnyert kutatóknak járó Bolyai-oklevelek átadása követte.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai közül 2022-ben Draskóczy Eszter (BTK ITI)Gulyás Borbála (BTK MI), Huhák HelénaKoloh Gábor és Tóth Gergely (BTK TTI) nyerte el az Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. Az idén ösztöndíjat nyert kutatók teljes névsora ide kattintva tekinthető meg. 

Fotók: mta.hu / Szigeti Tamás

A Bolyai-oklevelek átadása után Horváth Dániel, az MTA KIK TTO munkatársa előadását hallgathatták meg a résztvevők. Az MTA Könyvtár és Információs Központ Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztályának munkatársai az MTA Elnökségének támogatásával létrehozták az „MTA Életpálya Monitor” kutatási programot az Akadémia által nyújtott támogatások vizsgálatára. A díjazottak arról számolnak be, hogy „bolyais” éveik idején kutatási tevékenységük elmélyül, mert a Bolyai-ösztöndíj segít abban, hogy a fiatal tudósok ez idő alatt elsősorban a kutatómunkára összpontosíthassanak.

52360849674 7a5a3e0c01 c„Bolyaisok” hallgatják az MTA elnökét az MTA Székház Dísztermében. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A Bolyai-nap ünnepi rendezvényét Erdei Anna főtitkárhelyettes zárta, aki hangsúlyozta, hogy egy kutatói közösséget nemcsak az eredményei minősítenek, hanem az is, hogy a kutatói pályán már bizonyítók hogyan bánnak a fiatalabbakkal – s hogy lassan a most díjazott „bolyais” kutatóké lesz ez a feladat és felelősség.

A teljes beszámoló az MTA honlapján itt olvasható. A fotók itt láthatók.

A rendezvényről készült videós összefoglaló itt tekinthető meg: