A Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának ünnepélyes díjátadására 2022. szeptember 29-én, csütörtökön került sor az MTA Székházában. A rendezvényen köszöntötték a 2022-ben megalakult tizenkilenc új Lendület-kutatócsoport vezetőit, közöttük Horváth Sándort, a BTK Történettudományi Intézet osztályvezetőjét, tudományos főmunkatársát is, akinek Munka, társadalom és politika: munkahelyi kultúrák a szocializmus magyar modelljében – összehasonlító elemzés című pályázata nyert támogatást.


52393584980 7ce7444337 k btkFotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Horváth Sándor Haladó kategóriában díjazott kutatása azt vizsgálja, hogy miben különbözött a szocializmus Magyarországon a többi szocialista ország berendezkedésétől. Maszek, gmk, fusi, háztáji, kaláka: mit jelentettek ezek a szavak a szocialista korszakban, miért alakulhattak ki, és mi volt a történelmi gyökerük? A kutatás feltárja a 20. századi munkahelyi kultúrák történelmi gyökereit, és hozzájárul a munka fogalmának történetéhez – így fontos elméleti eszközöket hoz létre a kelet-közép-európai államszocialista rendszerek hosszú távú és összehasonlító vizsgálatához, egyúttal növeli a társadalmi önreflexió lehetőségét.

52392510937 f214be9a73 cHorváth Sándor előadása a díjátadó ünnepségen. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az MTA Lendület Programjának célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése azáltal, hogy lehetőséget teremt a nemzetközi szinten is kimagasló teljesítményű kutatóknak önálló kutatócsoportok létrehozására, valamint a sikeresen elindult kutatócsoportok kutatásainak folytatására. A Lendület Program idei pályázati felhívására 102 érvényes pályázat érkezett, 16 a bölcsészet- és társadalomtudományok, 34 az élettudományok és 52 a matematikai és természettudományok területéről.

A szakértői értékelések, a Lendület Zsűri és a Lendület Bizottság javaslata alapján az Akadémia elnöke 2022. június 10-én döntött a támogatandó kutatócsoportok kiválósági rangsoráról és a támogatási összegekről. A program célja, hogy a külföldön dolgozó tehetséges kutatókat hazahívja, a magyarországi kutatóhelyeken tudományos munkát végző tehetségeket pedig itthon tartsa. Az idei nyertesekkel együtt eddig 223 kutatócsoport nyert támogatást a Lendület Program keretében, ebből több mint 10 kutatócsoport-vezető több alkalommal is.

lendulet2022 csoport fit 1000x10000Csoportkép a díjazottakkal. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

„Magyarország is csak a minőség igényével élhet és maradhat fenn az új Európában; nincs módunk középszerűnek lenni” – idézte Márai Sándort a nyerteseket köszöntve Kollár László Péter, az MTA főtitkára, aki az ünnepélyes díjátadón elmondta, hogy az idei pályázatot a hazai fiatal kutatóbázis erősítéséhez igazodva megújult struktúrával hirdette meg az MTA. Az Induló kategóriában olyan 40 év alatti tehetséges fiatal kutatók nyújthattak be pályázatot, akik PhD-fokozatukat az elmúlt 10 évben szerezték meg, már nyertek el posztdoktori vagy kutatási pályázaton támogatást, de a Lendület Programban még nem. A Haladó kategóriában olyan vezető kutatók pályázhattak, akiknek már van kutatócsoport-vezetői tapasztalatuk, és a közelmúltban nyerték el az ezt a tapasztalatot biztosító támogatást.

52393654033 42b1fbe0a6 cFotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese zárszavában felhívta a figyelmet arra, hogy a tudomány művelése a 21. században széles körű együttműködésen, csapatmunkán, sok esetben tudományterületeken és országhatárokon, akár kontinenseken átívelő kooperáción alapul: „A most bemutatott nagyívű és izgalmas kutatási terveik megvalósításához saját magukhoz hasonlóan kíváncsi, motivált és közösségben dolgozni tudó embereket kell választaniuk maguk mellé. Olyanokat, akik az Önök vezetésével megalakuló szellemi műhelyben jól érzik magukat, inspirálják egymást, kiteljesedhetnek.”

52393446269 9985f77dde cFotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A teljes beszámoló a Magyar Tudományos Akadémia oldalán itt olvasható.

A Lendület Program ünnepélyes díjátadásán készült felvételek galériája itt nézhető meg.