Megjelent a Táj, ember, tudás – zöldtörténelem. Bevezetés a környezettörténet irodalmába című szöveg- és tanulmánygyűjtemény folytatásaként a Tájátalakítás, járványok, vizek, birodalmak – zöldtörténelem című kötet, mely további tanulmányokat tartalmaz a környezettörténet irodalmából. A kötetben közölt tizenkét írás a Magyar Történelmi Emlékek – Értekezések-sorozatot gazdagítja, és az első kötethez képest nagyobb hangsúlyt fektet a politikumra. A szerkesztők – Balogh Róbert, Bodovics Éva, Demeter Gábor, Erdélyi Mátyás, Eszik Veronika és Vadas Andrásbevezetője itt olvasható, a tartalomjegyzék pedig itt tekinthető meg.


zoldtortenelem

A Tájátalakítás, járványok, vizek, birodalmak – zöldtörténelem című munka célja a korábbi kötethez hasonlóan ugyancsak a környezettörténet hazai egyetemi oktatásának előmozdítása, de némileg más hangsúlyokkal. Az első könyv megjelentetését az motiválta, hogy magyar nyelven is elérhetővé tegye a környezettörténet meghatározó témacsoportjaihoz kapcsolódó legfontosabb nemzetközi szakirodalom egy részét, és ezzel a szerzők megmutassák a tudományterület sokszínűségét mind a földrajz és a történelem, mind a környezetvédelem iránt fogékony hallgatók számára.

E kötet az elsővel szemben nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a politikumra, kiemelve a nemzet-, állam- és birodalomépítő törekvések tájátalakító szerepét az ember és a természet viszonyrendszeréből. E hangsúlyeltolódás következtében célközönséget ezúttal leginkább a történészek és történészhallgatók köre alkotja. A kötetben közölt tizenkét tanulmány a globális klimatikus összefüggéseken, kontinensek közötti tudástranszfer generálta hatásokon; az egyes birodalmi határvidékeket érintő gyarmatosító politikákon; a járványokon és a folyókhoz kapcsolódó eseményeken és katasztrófákon keresztül mutatja be a környezeti változások eltérő szemléletű és léptékű narratíváit.

Vásárlással és rendeléssel kapcsolatos információk itt találhatók.