Az Evangelizációs Dikasztérium, a Pápai Urbaniana Egyetem és a Történettudományok Pápai Bizottsága 2022. november 16. és 18. között a Hitterjesztés Szent Kongregációja (Sacra Congregatio de Propaganda Fide), az Evangelizációs Dikasztérium jogelődje alapításának 400. évfordulója alkalmából nemzetközi konferenciát rendez. A tudományos tanácskozáson Molnár Antal, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főigazgató-helyettese, a BTK Történettudományi Intézet igazgatója tartja az Európáról szóló előadást. 


1622 2

A Pápai Urbaniana Egyetemen megrendezésre kerülő, Euntes in mundum universum című nemzetközi tudományos konferencia mindenekelőtt a XV. Gergely pápa által 1622. január 6-án alapított Sacra Congregatio de Propaganda Fide intézménytörténetét tárja fel. A jeles jubileum alkalmából tartott ünnepi események közül ez a konferencia tekinthető az Apostoli Szentszék részéről rendezett legrangosabb tudományos rendezvénynek.

A konferencia öt szekciója – amelyen öt kontinens kilenc országából huszonnégy előadó vesz részt – azt a hitterjesztő szolgálatot, teológiai és tudományos munkát mutatja be, amelyet a kongregáció történetének négyszáz éve alatt folytatott, elősegítve a felekezetek közötti konfliktusok megoldását és a párbeszéd kialakítását. A Propaganda Kongregáció új elnevezése 1988-tól Népek Evangelizációjának Kongregációja lett, feladatait 2022. június 5-től az Evangelizációs Dikasztérium látja el.

A tanácskozáson Molnár Antal, a Történettudományok Pápai Bizottságának tagja „Terrae missionis” nel vecchio continente: la Sacra Congregazione de Propaganda Fide e l’Europa tra ’600 e ’800 [„Terrae missionis” az öreg kontinensen: a Hitterkesztés Szent Kongregációja és Európa a 17–19. század között] címmel tart előadást, amelyre november 17-én, csütörtökön délután 14:30-tól a harmadik – Al servizio della fede e dei popoli in tutti i continenti [A hit és a népek szolgálatában minden kontinensen] című – ülésszakon kerül sor.

A konferencia teljes programja itt elérhető.