Az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága és a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében 2022. október 26-án rendezték meg az Aranybulla 800 című tudományos konferenciát, amelyen a Bölcsészettudományi Kutatóközpont több kutatója: Zsoldos Attila, Weisz Boglárka, Csukovits Enikő, Szovák Kornél és Cieger András is előadást tartott.


Az Országház főrendiházi üléstermében megtartott, nagy érdeklődést kiváltó tudományos ülésen neves előadók ismertették az Aranybulla-kutatás legújabb eredményeit, az oklevél korabeli történeti jelentőségét, a magyar jogalkotásban betöltött úttörő szerepét, és kitértek az utóéletére, historiográfiájára, modern kori emlékezettörténetére is – számolt be a rendezvényről az parlament.hu.

Az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak köszöntőjét Bellavics István, az Országgyűlés Hivatalának közgyűjteményi és közművelődési igazgatója tolmácsolta. A megnyitóbeszédet Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke tartotta. A konferencia előadói Bárány Attila, Béli Gábor, Cieger András, Csukovits Enikő, Horváth Attila, Szovák Kornél, Takács Imre, Thoroczkay Gábor, Tóth Valéria, Weisz Boglárka és Zsoldos Attila voltak.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai közül Zsoldos Attila, a BTK Történettudományi Intézet kutatóprofesszora Az Aranybulla és története; Weisz Boglárka, a BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa, osztályvezetője Az Aranybulla korának pénzügypolitikája; Csukovits Enikő, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója Az Aranybullát átíró 1351. évi törvénySzovák Kornél, a BTK Moravcsik Gyula Intézet igazgatója I. András 1222. évi kiváltságlevele az egyháziaknak („az egyházi Aranybulla”)Cieger Andrása BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatárs, osztályvezetője Az Aranybulla modernkori emlékezettörténete címmel tartott előadást.

A teljes program itt olvasható. A konferencia témáját és előadásait ismertető videó IDE kattintva tekinthető meg: