A nem tudás rétegei és a bizonytalansági hálózat: magyar őstörténet százszázalékos tudományossággal címmel számolt be a Magyar Tudományos Akadémia honlapjaSudár Balázs, intézetünk tudományos főmunkatársa előadásáról a Tudományünnep+-on, amelynek videófelvétele már elérhető az MTA YouTube-csatornáján.


52496632053 fda62f0f4d kFotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Sztyeppei legó, tölcséres-szitás modell, kazár informátor, dossziéelv, egy szinte magyar nevek nélküli Árpád-ház, egy ornitológiai-madárszimbolikai rejtély, valamint a nem tudás rétegei és a bizonytalansági hálózat – hívószavak egy a honfoglalás előtti magyarság történetével foglalkozó előadásról, amely napjaink őstörténeti kutatásainak történettudományi bizonyítékaival – és még inkább bizonytalansági faktoraival – új fénytörésben láttat régi kérdéseket.

„Egy ilyen előadás, amelyre most Sudár Balázs kollégám vállalkozik, egyrészt felelősség, másrészt bizonyos fokú bemutatása is azoknak az eredményeknek, amelyek ennek a tudományágnak a sajátjai, és bizonyítása annak, hogy semmiféle boszorkánykonyha nincs a dologban: száz százalék tudományról van szó”

– vezette fel a Tudományünnep+ magyar őstörténetről szóló előadását Mende Balázs, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Archeogenomikai Intézetének igazgatóhelyettese.

52495594052 9fec09d988 kSudár Balázs és Mende Balázs. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

„Kevés olyan terület van a magyar történelemben, ami ekkora érdeklődésre tartana számot”

– erősítette meg az előadását felvezető szavakat Sudár Balázs történész, turkológus.

Vajon miért emocionális és személyes kérdés őstörténetünk? Hogyan van jelen a magyar őstörténet a mában, akár mindennapi használati tárgyaink szintjén? Honnan ered különös vonzalmunk a kezdetekhez? Ezekkel a kérdésekkel közelített az előadó a felé a mintegy 2300 éves szakadék felé, amely 3500 éves nyelvi önállóságunk és 1200 éves ismert történelmünk között húzódik. Mi történt, mi lehetett e kettő közötti időszakban a magyarokkal? Hogyan tudjuk hitelesen megismerni a történeti forrásaink előtti – vagyis a 9. század előtti – múltunkat? Milyen őstörténeti forrásaink vannak, és miért kell újraolvasnunk őstörténeti forrásszövegeinket? S vajon milyen „veszteségekkel” és milyen „nyereségekkel” jár ez az újraolvasás?

Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresi a válaszokat a magyar őstörténet-tudomány, ám ebben az esetben a hangsúly – a tudomány százszázalékos jelenléte esetén is, sőt ekkor talán még inkább – a kérdéseken és nem a válaszokon van:

„Itt látszik, hogy hát nem tudunk semmit, valójában nincsenek végeredmények, nincsenek fix pontok, de a különböző eredmények különböző lehetőségeket felmutatnak, különböző dolgokat pedig inkább kizárnak”

– hangsúlyozta Sudár Balázs.

52496631168 cd689d2a1a kSudár Balázs. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A kutató elmondta, hogy őstörténészként kiemelten fontos feladat annak a realitásnak az alázatos elfogadása, hogy

„a pontos történést nem tudjuk megmondani, de ki tudjuk zárni azt, ami biztosan nem történhetett meg”.

A teljes beszámoló az MTA honlapján itt olvasható.

A rendezvényről készült képgaléria itt látható.

Az előadásról készült videó itt látható az MTA YouTube-csatornáján.