Milyenek voltak az ókori ünnepi szokások? Hogyan lehet kutatni a moldvai Magyarfalu hitéletét? Mit tartalmaznak Erkel Ferenc operáinak összkiadásai? Milyen ünnepi énekeket és verseket találhatunk a régi magyar irodalomban? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ a BTK magazinműsorának tizedik részében, amely már elérhető YouTube-csatornánkon is.


Az adásban Szovák Kornél igazgató bemutatja a BTK Moravcsik Gyula Intézetet, amely – méltón névadójához – a klasszika-filológia módszertanára vonatkozó kutatásokat rendszerezi, összegzi és koordinálja. Az intézet Antik osztályának tudományos munkatársa, Hamvas Endre az ókori ünnepeket ismerteti a műsorban.

Az epizódban a moldvai Magyarfalu hitéletéről beszél a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos munkatársa, Iancu Laura, aki a népi vallásosságot kutatja a magyar etnikumú, római katolikus vallású településen többéves terepmunkára és néprajzi gyűjtésre alapozva.

A BTK Zenetudományi Intézet egyik büszkesége Erkel Ferenc három operájának, a Báthory Máriának, a Hunyadi Lászlónak és a Bánk bánnak összkiadásos megjelentetése. Az újévet várva a Himnusz zeneszerzője, Erkel Ferenc előtt tisztelgünk Kim Katalin tudományos főmunkatárs, osztályvezető, igazgatóhelyettes segítségével.

Óévbúcsúztató, újévköszöntő adásunk végén régi magyar irodalmi énekekkel, valamint versekkel foglalkozunk a BTK Irodalomtudományi Intézet három kutatójával, két helyszínen. Az Óbudai Szent Péter és Pál templomban Csörsz Rumen István tudományos főmunkatárs, kutatócsoport-vezető lantkísérettel szólaltat meg köszöntőket, míg az Irodalomtudományi Intézetben Etlinger Mihály és Szatmári Áron mesélnek a 16–18. század magyar nyelvű énekelt költészetéről.

A korábbi adások itt tekinthetők meg.