A tudományos élet területén dolgozó fiatal kutatók eredményeinek elismerésére létrehozott Akadémiai Ifjúsági Díjban részesült Fedeles-Czeferner Dóra, a BTK Történettudományi Intézet tudományos segédmunkatársa és Bukáné Kaskötő Marietta, a BTK Zenetudományi Intézet fiatal kutatója 2023. február 23-án.


A több mint fél évszázada alapított elismerésre a teljes magyar fiatal kutatói közösség pályázhatott: intézeti, egyetemi és közgyűjteményi kutatók egyaránt. Összesen 25-en, a bölcsészet- és társadalomtudományok, valamint az élettudományok területéről 7-7, a matematikai és természettudományok művelői közül pedig 11 fiatal kutató nyerte el a díjat – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia honlapján. 

52706607596 ad47426418 k

„Tégy oly célt fel, amely[et]re soha senki [el] nem ért. Mert szép dolog a középszerű tudós emberekkel elérkezni, de szebb még a legtudósbakkal egyarányú messze hagyíttatni, legszebb penig mindeneket fellyülhaladni, és a nagy hegynek oly részében állani, ahova soha senki maga erejétől nem hághatott, s talám soha nem is hág”

– idézte az akadémiai ünnepségen Kollár László Péter, az MTA főtitkára az erdélyi pedagógus, tudós és enciklopédista Apáczai Csere Jánost.

„Önök a célt már meghatározták. Eddigi eredményeik pedig azt jelzik, hogy neki is rugaszkodtak már ama nagy hegynek. Az Akadémiai Ifjúsági Díj annak elismerése, hogy még ha a csúcsra még nem jutottak is fel, jó úton járnak”

– mondta az MTA főtitkára.

A bölcsészet- és társadalomtudományok területén Akadémiai Ifjúsági Díjban részesült:

52706606441 d6042ce0a8 kBukáné Kaskötő Marietta átveszi az Akadémiai Ifjúsági Díjat. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

  • Bukáné Kaskötő Marietta, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet Magyar Zenetörténeti Osztály fiatal kutatója „Reform magyar módra: pillanatképek a Mátyás-templom zenei életéből Bogisich Mihály működése idején (1882–1898)” című pályamunkájáért;

52706855379 4a4c057b20 kFedeles-Czeferner Dóra átveszi az Akadémiai Ifjúsági Díjat. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

  • Fedeles-Czeferner Dóra, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet Horthy-korszak Osztály tudományos segédmunkatársa „Kultúrmisszió vagy propaganda? Feminista lapok és olvasóik Bécsben és Budapesten” című pályamunkájáért.

A díjazottakról bővebben az MTA honlapján olvashatnak.