2023. szeptember 28. és október 1. között rendezik meg immáron 28. alkalommal a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amely a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. A fesztivál a Millenárison, a B és a D épületben, igényes környezetben, könnyen megközelíthető, központi helyen, még korszerűbb és szebb kiállítóterekkel várja a látogatóit. 

A programfüzet itt elérhető.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit, akik közül a díszvendég - idén John Scalzi - veheti át Budapest Főpolgármesterétől a Budapest Nagydíjat.

További részletek a rendezvény honlapján találhatók.

A HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont programja a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon:

Kerekasztal-beszélgetés: A hódoltság oszmán forrásai

A HUN-REN BTK Történettudományi Intézet programja

Facebook-esemény

A kerekasztal-beszélgetés fókuszában a magyarországi oszmán hódoltságra vonatkozó források értelmezési nehézségei és lehetőségei, valamint a hódoltság kutatásának legújabb kutatási eredményei állnak, a különböző tudományterületek képviselői, a történészek, geográfusok, levéltárosok, muzeológusok szemszögéből megvilágítva azokat. Noha a kutatások során az eltérő diszciplínák képviselői egyre gyakrabban egyesítik erőiket, igénybe véve a hagyományos iratolvasás nyújtotta lehetőségek mellett a geofizikai szondák, műholdfelvételek, informatika és a térinformatika nyújtotta segítséget egyaránt, elmozdulva az egyedi vizsgálatoktól a tömeges adatelemzés, adatbázis-építés felé, továbbra is számos nehézséggel kell szembenéznie a kutatóknak. A beszélgetés során bemutatják Hegyi Klára: A füleki szandzsák (2019) című műve mellett a Fóti Miklós és Pánya István jegyezte Bodrog vármegye településhálózatának rekonstrukciója a török defterek alapjánA zombori és a bajai náhije települései 1578-ban című kiadványt és a Fóti Miklós által közreadott A The Mufassal Tahrir Defteri of the Sanjak of Segedin (1578) című könyvet is.

  • 2023. szeptember 29., péntek 15.00–15.45
  • Millenáris B épület, galéria, Votisky Zsuzsa terem
  • Közreműködik Hegyi Klára, Fóti Miklós, Demeter Gábor (HUN-REN BTK TTI), Sz. Simon Éva (MNL OL), Pánya István (Katona István Múzeum, Kecskemét)

Könyvbemutató: Schools and Museums of Modern Design in Transylvania around 1900

A HUN-REN BTK Művészettörténeti Intézet programja

Facebook-esemény28 bnkf kiadoi esemeny szekelym v02

Székely Miklós tudományos főmunkatárs Schools and museums of modern design in Transylvania around 1900 című angol nyelvű monográfiájának időhatárait egy alapvetően rövid történelmi időszak, az Osztrák-Magyar Monarchia fél évszázados történetének utolsó két évtizede jelöli ki, amikor Erdély gazdasági felzárkóztatása és a magyar kultúra jelenlétének megerősítése összefonódott. Ez folyamat az ipar és a kultúra találkozásának egy sajátos helyszínén, a szakoktatási intézményekben különösen szemléletesen érhető tetten. A kötet sorra veszi az erdélyi szakoktatás tárgyi emlékeit és meghatározó intézményeit, amelyek egyszerre tanúskodnak a modern technológiák és az új oktatásmódszertan elterjedéséről és a modern tervezői készségekkel bíró iparos figurájának tevékenységéről.

  • 2023. szeptember 29., péntek 16.00–16.45
  • Millenáris B épület, galéria, Votisky Zsuzsa terem
  • A kötetet bemutatja Sisa József professor emeritus
    A megjelenteket köszönti Mikó Árpád intézetigazgató

Könyvbemutató: Történeti idő és jelenlét Kalotaszegen. Fejezetek egy emblematikus néprajzi táj jelképpé válásának történeti, társadalmi folyamatairól

A HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézet programja

Facebook-esemény

Kalotaszeg a Kárpát-medence egyik leghíresebb néprajzi tája, kiemelkedően jelentős a művészeti és tudományos reprezentációja és a közgondolkodásban elfoglalt helye. A Történeti idő és jelenlét Kalotaszegen című kötet szerzői, Balogh Balázs és Fülemile Ágnes tág kontextusban láttatják azt a másfél évszázados összetett folyamatot és azokat a külső és belső tényezőket, melyek eredményeként Kalotaszeg a magyar népművészet emblematikus tájává, az „erdélyiség” esszenciájává, a magyarság képzetét felidéző szimbólummá vált. A nagy erejű „Kalotaszeg-kép” alkotóelemeinek vizsgálata mellett a könyv felvázolja a Kolozsvártól nyugatra, mintegy ötven km hosszan, több folyóvölgyben elnyúló vidék térszerkezetének és regionális identitásának alakulását, a történelmi traumák, etnikai konfliktusok kihatását a kapcsolatrendszerre és a szórványosodás jelenségeire.

  • 2023. szeptember 29., péntek 17.00–17.45
  • Millenáris B épület, galéria, Votisky Zsuzsa terem
  • A beszélgetés résztvevői: a szerzők, Balogh Balázs és Fülemile Ágnes néprajzkutatók, valamint Ablonczy Balázs történész 
  • Meghívó 

Pálffy Géza kutatócsoport-vezető dedikálja a Szent Korona Kutatócsoport legfrissebb kiadványait

A HUN-REN BTK Történettudományi Intézet programja

 Facebook-esemény

Lehet-e még újat mondani a Szent Koronáról? A 2012-ben alapított „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport tevékenysége bizonyítja, a válasz: határozott igen. Egy évtized alatt a kutatói team mintegy negyedszáz monográfiával, tanulmánykötettel, forráskiadvánnyal és kiállítási katalógussal gazdagította ismereteinket. Ha kíváncsi a magyar korona külföldi útjaira, a soproni és pozsonyi koronázó országgyűlésekre, a koronázási érmekre, Révay Péter koronaőr munkásságára vagy a kora újkori Habsburg–magyar kapcsolatokra, keresse fel szeptember 30-án (szombaton) a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont B 22-es standját, ahol Pálffy Géza kutatócsoport-vezető dedikálja a Szent Korona Kutatócsoport kiadványait.

  • 2023. szeptember 30., szombat 15:00
  • B22-es stand 

Könyvbemutató: „a dal szüli énekesét” – Babits Mihály összes versei 2, 1906–1910

A HUN-REN BTK Irodalomtudományi Intézet programja

Facebook-esemény

Babits Mihály összes versei kritikaikiadás-sorozatának második kötete az Argumentum Kiadó és a BTK Irodalomtudományi Intézet közös kiadásában jelent meg. A kiadvány a költő 1906 és 1910 között keletkezett műveit több mint 1100 oldalon adja közre. A kötet sajtó alá rendezője, Kelevéz Ágnes több évtizedes filológusi tevékenységének összefoglalása. A bevezető tanulmányok bemutatják a kéziratos szövegforrásokat, a kötet végén közölt dokumentumok pedig A Holnap és a verskötetek fogadtatásával is megismertetik az olvasót.

  • 2023. október 1., vasárnap 11.00–11.45
  • Európa Pont Társalgó
  • Közreműködik: Kelevéz Ágnes, Szénási Zoltán és Kappanyos András (HUN-REN BTK ITI)

Kerekasztal-beszélgetés: Magyarország és a kolonializmus

A HUN-REN BTK Történettudományi Intézet programja

Facebook-esemény 

Az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés követi az európai államok egykori gyarmatosító tevékenységét és annak következményeit. A sajtó, a politikai élet és a társadalom érdeklődésének erősödése miatt a hazai tudományos élet is egyre nagyobb figyelmet szentel a kérdésnek. A történészek, muzeológusok, földrajztudósok, néprajzosok és antropológusok évek óta vizsgálják forrásaikat, hogy azok segítségével megpróbálják megtalálni az európai kolonializmus általános keretei között Magyarország történelmi múltjának helyét.

A beszélgetés – két, a HUN-REN BTK Történettudományi Intézetben megjelent könyv apropóján (Demeter Gábor és Csaplár-Degovics Krisztián kötetei) – az első alkalom arra, hogy három különböző diszciplína (földrajztudomány, néprajz, történelem) művelői nyílt eszmecserét folytassanak az érdeklődő közönség előtt.

  • 2023. október 1., vasárnap 15.00–15.45
  • Európa Pont Társalgó
  • Közreműködik Csaplár-Degovics Krisztián (HUN-REN BTK TTI), Sántha István (HUN-REN BTK NTI) és Kőszegi Margit (ELTE BTK)
    Moderátor: Bíró László (HUN-REN BTK BTK TTI)