Megjelent a HUN-REN BTK Filozófiai Intézet munkatársai, Bárdos Dániel és Tuboly Ádám Tamás Emberarcú tudomány: Áltudományok és összeesküvés-elméletek szorításában című szerkesztett kötete a Typotex Kiadó gondozásában.

 tuboly book btk

A kötet szerzői – Babai Dániel, Bárdos Dániel, Bóna Enikő, Egres Dorottya, Falyuna Nóra, Krekó Péter, Kutrovátz Gábor, Láng Benedek, Pócs Éva, Simon Evelin, Szolnoky Levente, Tanács János, Tuboly Ádám Tamás, Zeiss Anna és Zemplén Gábor – különböző perspektívákból, számos aktuális példa és kapcsolódó témakör tárgyalásán keresztül vizsgálják a tudományok és áltudományok kérdéskörét (kommunikáció, pszichológia, táplálkozás, kódfejtés, parapszichológia, kriptozoológia, néprajz, csillagászat).

Tanulmányaikat az a meggyőződés fogja össze, hogy a tudomány elválaszthatatlan kísérőjelenségeként felfogott áltudomány elemzése kulcsot adhat a tudomány valódi működésmódjának és emberi tényezőinek felmutatásához. A kötet több szerzője is (Babai Dániel, Bárdos Dániel, Pócs Éva és Tuboly Ádám Tamás) a BTK munkatársa.

A kötethez a világhírű brit tudományszociológus, Harry Collins írt előszót, a könyv pedig az MTA Lendület Értékek és Tudomány Kutatócsoport keretében valósult meg.

A könyv itt előrendelhető.