VAART projekt (NKFIH/OTKA K143099 projekt) munkatervének megfelelően a HUN-REN BTK Régészeti Intézet munkatársai 2024 első felében is folytatták a csókakői vár uradalmi településeinek kutatását.

A munka a székesfehérvári Szent István Király Múzeummal kötött együttműködési megállapodás keretében és a Fejér Vármegyei Kormányhivatallal együttműködésben folyt.

A Fehérvárcsurgó határában végzett terepbejárások, melyek a középkorban jelentős – egykor templommal, udvarházzal is rendelkező – Igar település helyének felderítésére irányult, megerősítették a korábbi kutatási eredményeket: a település a területen végzett földmunkák következtében mára – valószínűleg teljesen – elpusztult.

Terepbejárás Fehérvárcsurgó határában (Igarpuszta)

A tavaszi kutatások során Csákberény határában sikerült azonosítani és felmérni az egykori Berény település templomának maradványait, a geofizikai felmérést Stibrányi Máté és munkatársai (Munifex Kft.) végezték.

A következő helyszín – Gánt-Boldogasszonykápolna – a Vértes déli lábánál fekvő Gánttól északnyugatra, a hegység belsejében elterülő völgyben található. Az írott források szerint itt kereshető a csókakői vár birtokaként jegyzett Boldogasszonykápolna falu helye.

A Vértesi Natúrpark igazgatója (Viszló Levente) és a Fejér Vármegyei Kormányhivatal (Lencsés Zsuzsanna) együttműködésének köszönhetően a területen már korábbról ismert volt egy régészeti korú kőrom, mely az erdőben helyezkedik el. Az első bejárás idején középkori lelet nem került elő a rom környezetéből, a rom kikövetkeztethető méretei és formája alapján a kutatók nem látták bizonyíthatónak, hogy Boldogasszonykápolna névadó objektumának (kápolna, templom) maradványait lokalizálták.

2024 07 18 vaart kep2a

2024 07 18 vaart kep2bAz erdőben álló kőfalak

2024 07 18 vaart kep3a

2024 07 18 vaart kep3bTerepbejárások a völgyben

A második alkalommal, Lencsés Zsuzsanna kezdeményezése nyomán, az intézeti kollégák mellett, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum régészei, Reich Szabina és Berek Veronika vezetésével a múzeumbarát fémkeresősök is részt vettek a terepbejáráson. Az elsődleges cél az építmény korának meghatározása volt, a rom környéki középkori leletekkel, egy középkori lelőhely dokumentálásával a romot is biztosabban köthették volna a középkorhoz.

2024 07 18 vaart kep4a

2024 07 18 vaart kep4b

2024 07 18 vaart kep4cFémkeresős közösségi régészeti nap Gánt határában

A kőromok körül egy-két jellegzetes középkori kerámiatöredék került elő, a romtól keletre, délkeletre levő, valamivel magasabb dombon pedig III. Béla réz tálkapénzeire bukkantak a műszeres fémkeresők.

2024 07 18 vaart kep5 1III. Béla tálkapénze

A rom a közelében talált csekély Árpád-kori leletanyag alapján lehet Árpád-kori eredetű is, de a szűkebb és tágabb környezetében regisztrált egyéb korú (főként római kori) – jelentősebb – leletek és lelőhelyek alapján kora és funkciója továbbra is bizonytalan. A kérdést a további terepi kutatások, földfelszín alatti falmaradványok geofizikai felmérése, az építmény alaprajzának meghatározása fogják eldönteni.

A romtól északra a terepbejárások nyomán intenzívebb római kori és az újkori megtelepedés nyomai kerültek elő (római kori emailos korongfibula, újkori övcsatok, valamint jól keltezhető római kori kerámiadarabok).

2024 07 18 vaart kep6 1A fémkeresős kutatás során talált fémtárgyak

A terepbejárásokon részt vettek: Kovács BiankaKovács Gyöngyi, Nádai Zsófia, Zatykó Csilla (HUN-REN BTK Régészeti Intézet), továbbá Berek Veronika, Reich Szabina (Szent István Király Múzeum), a SZIKM fémkeresős csapata, valamint Lencsés Zsuzsanna (Fejér Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály). A Régészeti Intézet munkatársai köszönetüket fejezik ki mindenkinek, aki közreműködött a projektben.