Megjelent a Világtörténet 2020. évi első száma

Megjelent a Világtörténet 2020. évi 1. száma. Harminc éve, 1990. április 8-án volt a magyarországi első szabad választások második fordulója. A szabad választásokig a kelet-európai országokban nehéz út vezetett.

vt2020 1 bortA mozdulatlanság hosszú évtizedei után a korábbi időszakhoz képest valamivel szabadabb politikai légkörben és enyhébb szovjet befolyás mellett a gazdasági nehézségekkel küzdő országokban kiútkeresés kezdődött a társadalom legkülönbözőbb szintjein. Ezen folyamat különböző vonatkozásaival foglalkozik a Világtörténet most megjelent száma. A témaválasztást az évfordulón kívül az is indokolja, hogy – mint a szerkesztő, Mitrovits Miklós, intézetünk tudományos munkatársa írta bevezetőjében – a rendszerváltás a jelenkor utolsó történelmi eseménye, azóta eltelt három évtized, s így rendelkezünk már némi történelmi távlattal, ugyanakkor következményeit tekintve még nem beszélhetünk teljesen lezárt korszakról.

A szerkesztő bevezetője itt olvasható, a legújabb szám tartalomjegyzéke pedig itt.

Új tanulmánykötet az Anjou-dinasztia országainak és tartományainak tisztségviselőiről

Les officiers et la chose publique dans les territoires angevins (XIIIe–XVe siècle) : vers une culture politique?/Gli ufficiali e la cosa pubblica nei territori angioini (XIII–XV secolo): verso una cultura politica? címmel az École Française de Rome sorozatában jelent meg – először digitális kiadvány formájában – az Anjou-uralom alatt álló országok és tartományok tisztségviselőinek vizsgálatára fókuszáló ANR EUROPANGE nemzetközi kutatócsoport negyedik, a franciaországi Saint-Étienne-ben megrendezett konferenciájának (2016 novembere) anyaga.

couverture officier angevins small480A francia, olasz, kanadai, magyar és lengyel kutatók közreműködésével 2014 és 2018 között megvalósult projektnek a Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója, Csukovits Enikő is résztvevője volt. A Thierry Pécout, a saint-étienne-i egyetem kutatója szerkesztésében készült kötet az Anjou-tisztségviselők politikai kultúrájának témakörében tartalmaz francia és olasz nyelvű tanulmányokat, közöttük a Történettudományi Intézet tudományos munkatársa, Csákó Judit írását. A projekt keretében megrendezett korábbi konferenciák (Bergamo – 2013, Nápoly – 2014, Angers – 2015) anyagából készült kötetek – az első az Anjou-államok központi tisztségviselőivel, a második a gazdaságirányítással, a harmadik a tisztségviselők egyetemjárásával és műveltségével foglalkozik – online kiadványként ugyancsak elérhetők itt, itt és itt.

Utánnyomásban megjelent a Szent Korona Kutatócsoport szlovák nyelvű tanulmánykötete

A „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport tudományos munkájának eredményeként 2016 végén a Korridor Könyvek sorozatban szlovák nyelvű tanulmánykötet (Korunovácie a pohreby. Mocenské rituály a ceremónie v ranom novoveku, magyarul: Koronázások és temetkezések. Hatalmi rítusok és ceremóniák a kora újkorban) látott napvilágot. Mivel az elmúlt esztendőkben a kiadvány összes példánya elfogyott, a nagy érdeklődésre tekintettel utánnyomásban ismét megjelent. A kötet tartalomjegyzéke itt olvasható.

A Szlovák Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete osztályvezetője, Tünde Lengyelová és a intézetünk tudományos tanácsadója, Pálffy Géza kutatócsoport-vezető által szerkesztett kötet a legfrissebb levéltári és művészettörténeti kutatások alapján a kora újkori uralkodókoronázások és főúri temetések históriájába kalauzolja el az olvasót. A szimbolikus kommunikáció, a hatalmi reprezentáció, a ceremóniák és rítusok kutatása világszerte virágkorát éli. Ezt jól jelzik a témában folytatott kutatási programok, nagyszabású konferenciák és gyarapodó tanulmánykötetek. A „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport kiadványa ezek sorát igyekszik gazdagítani egy magyar–szlovák együttműködés eredményeként – nevezetesen egy 2014 őszén Pozsonyban rendezett szlovák–magyar tudományos tanácskozás anyagának megjelentetésével.

Korunovacie a pohreby 2020ElsoBorito

A kötet a széles tematikai választékból elsősorban két területet jár körbe. Egyrészt a 16–19. századi Pozsonyban tartott király- és királyné-koronázásokat, a koronázódiétákra való bevonulásokat és a város életére gyakorolt hatásukat vizsgálja. Másrészt a Magyar Királyság – főként mai szlovákiai − területén egykor jelentősebb birtokokkal rendelkező arisztokrata famíliák (az Esterházy, Pálffy, Székely és Thurzó) 16–17. századi temetkezési törekvéseit, szokásait és temetőhelyeit veszi interdiszciplináris vizsgálat alá. A tanulmányok a Korridor könyvek sorozat köteteként elsősorban azzal a céllal látnak napvilágot, hogy valóban korridort nyithassunk a két ország tudományos élete és nagyközönsége között.

A sok évszázados közös magyar–szlovák történelem ugyanis csak így érthető meg és vizsgálható a korábbiaknál objektívabban. A 2016. évi szlovák nyelvű kötet újabb kiadása határon innen és túl mindenkinek ajánlható, aki érdeklődik a kora újkori történelem, a magyar uralkodókoronázások, a főúri temetkezési szokások és a Szent Korona históriája iránt.

A kötet magyarországi könyvesbolti forgalmazásba – szlovák nyelvű kiadása miatt – nem kerül. Ugyanakkor megvásárolható, megrendelhető közvetlenül a kiadótól, az BTK Történettudományi Intézetben (e-mail: ), majd koronavírus-járvány elmúltával a BTK Penna Bölcsész Könyvesboltban (e-mail: ) is.

Interjú Stark Tamással a Magyar Hangban

Április 22-én volt a 150. évfordulója Vlagyimir Iljics Lenin születésének. A Magyar Hang ebből az alkalomból többek között a Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársát, Stark Tamást kérdezte a Lenin még mindig él? című cikkben, amely a lap ez évi 16. számában jelent meg.

„Ha szarkasztikusan, sőt bizarr módon fogalmazhatok, akkor azt kell mondanom, Lenin öröksége a mai kommunista országokban leginkább az jelenti, hogy a nagy vezetőket haláluk után ugyanúgy bebalzsamozták és kiállították, mint Lenint, és ezek a mauzóleumok ma is egyfajta zarándokhelyek Pekingben, Phenjanban és Hanoiban.”

– mutatott rá Stark Tamás. Az írás egy részlete itt érhető el.

Nagy Kornél írása a valasz.online-on az 1915. évi örmény népirtásról

Április 24-e a világ minden táján élő örmények számára a gyász és a megemlékezés napja: 1915-ben ezen a napon indult az Oszmán Birodalomban élő örmények legyilkolása. Ez volt a 20. század első etnikai és egyszersmind vallási alapú, szisztematikus népirtása – amelyet még számos követett. A Történettudományi Intézet tudományos munkatársa, Nagy Kornél így fogalmazott:

„Az örmény genocídium még mindig érezteti hatását, máig mérgezi az örmény–török kapcsolatokat. A tragédia vesztese az örmény nép, de hosszútávon Törökország sem nyert. Az egykorvolt Oszmán Birodalom területéről eltűnt a virágzó örmény kultúra: az épített és szellemi örökség javarészt elenyészett, a túlélő kicsiny örmény közösség csak árnyéka régi önmagának.”

Az örményeket végképp eltörölni – miért fontos a magyaroknak a 20. század első népirtása? című írása, amely a valasz.online-on jelent meg 2020. április 24-én, itt olvasható teljes terjedelmében.

A Kiadványtár oldalán letölthetőek a a Magyarország világi archontológiája 1458–1526. I. Főpapok és bárók, valamint a Magyarország világi archontológiája 1458–1526. II. Megyék című kötetek

A Történettudományi Intézet Kiadványtár oldalára felkerültek a TTI Adattárak sorozatában 2016-ban és 2017-ben napvilágot látott, máig sokak által keresett és használt, a Magyarország világi archontológiája 1458–1526. I. Főpapok és bárók, valamint a Magyarország világi archontológiája 1458–1526. II. Megyék című kötetek. Mindkét kiadvány PDF formában szabadon olvasható és letölthető. 

archontologia I boritoAz archontológiák nem mások, mint egyes korszakok politikai tisztségviselőinek aprólékosan összeállított, forrásokkal igazolt adattára. Arra a kérdésre keresik a választ, hogy meghatározott időszakban milyen tisztségek léteztek, s azokat kik és meddig töltötték be, így jelentve biztos és ellenőrzött alapot a kor politikatörténetének, társadalomtörténetének, de akár egyes családok históriája kutatásához. A most hozzáférhetővé vált két kötettel befejeződött a korábban Engel Pál (1301–1457) és Zsoldos Attila (1000–1301) által megkezdett magyar középkori archontológiák kiadása. Európában is egyedülálló módon immáron az ország legfontosabb politikai szereplőiről, a báróktól kezdve a teljes főpapi karon keresztül, egészen a megyei alispánokig, illetve szolgabírákig bezárólag a kutatás rendelkezésére áll e tisztségek 1000–1526 közötti, azaz teljes középkori, adattára.

A kötetek PDF változata digitálisan is kereshető, és természetesen mindkettő rendelkezik mutatóval is.