2022. augusztus 20-án, nemzeti ünnepünk alkalmából a BTK Moravcsik Gyula Intézet tudományos titkára, az Antik osztály vezetője, Adorjáni Zsolt a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át az ókori görög irodalomtörténet tárgykörében közzétett magyar és idegen nyelvű tanulmányai, valamint a Pindaroskutatás terén végzett, nemzetközileg is kiemelt jelentőségű kutatómunkája elismeréseként.


adorjanizsoltAdorjáni Zsolt. Fotó: btk.ppke.hu

Adorjáni Zsolt 1982-ben született Désen. Középiskolai tanulmányait Kolozsváron végezte. 2002-ben kezdte felsőfokú tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán, ahol előbb latin és ógörög szakon (2007), majd német szakon (2011) szerzett kitüntetéses diplomát. Diákévei alatt több alkalommal vett részt az Országos Tudományos Diákkonferencián, I. és II. helyezéseket ért el, valamint egyszer különdíjat is kapott, ám ami különlegessé teszi ez irányú tevékenységét, hogy két tudományágban (klasszika-filológia és germanisztika) is kiválóan szerepelt.

2007-től doktorjelölt, PhD értekezését 2011-ben védte meg, summa cum laude minősítéssel. 2019-ben pedig habilitált. 2007-2011 között az MTA-ELTE Ókortudományi Kutatócsoportban dolgozott, majd 2011-től a PPKE oktatója.

Elismerései, kitüntetései: 2007 – Pro Scientia Aranyérem; 2008 – Junior Prima Díj; 2012 – Akadémiai Ifjúsági Díj; 2016 – A Magyar Ókortudományi Társaság Révay József-díja; 2016 – Bolyai Emlékplakett (MTA); 2020 – Bolyai Emléklap (MTA).

Kutatási területe a görög irodalomtörténet, szűkebben véve: az archaikus kardalköltészet, a hellenisztikus irodalom, valamint a recepciótörténet. Legutóbbi jelentős munkái közül az egyik a De Gruyter kiadónál megjelent kötete (2021), mely Kallimachos Artemis-himnuszának új kritikai kiadása mellett alapos filológiai kommentárt is tartalmaz, a fordításon és a bevezetésen túl. A nemzetközi szakmai színtereken is folyamatosan jelen van, számos írása jelent már meg a legkiválóbb klasszika-filológiai folyóiratokban, és nem az említett az egyetlen kötet, ami a nevéhez fűződik. További publikációs adatok munkásságához az Magyar Tudományos Művek Tára honlapján találhatók. 

Címlap: Állami díjakat adott át Vitályos Eszter és Hoppál Péter. (Fotó: MTI/Mónus Márton)