Az elmúlt hónapokban az őskori Európa Kr. e. 3. évezredében történt változásokkal kapcsolatos eredményeket két nemzetközi konferencián ismerhették meg a kutatók. Most lehetőség nyílik arra, hogy az ezen alkalmakon elhangzott 28 és 23 előadást mindenki megtekinthesse.

Reményeink szerint ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy nemcsak a korszakkal foglalkozó kutatók, hanem az Európa őskora iránt érdeklődők, egyetemi és középiskolai hallgatók egyaránt betekintést nyerhessenek ebbe a sorsfordító időszakba. A kezdeményezés célja, hogy a tudományos eredmények minél szélesebb körben válhassanak megismerhetővé a nyitott tudomány és a közösségi tudomány keretében.

Látogatás Dunatetétlen-Oltóhalmon (fotó: Beregszászi János)

A “The Transformation of Europe in the Third Millennium BC” című konferencia címe alatt két találkozó húzódik. Az első 2023 októberében az olaszországi Riva del Gardában volt. A másodikra 2024. április 24–27. között Budapesten, a HUN-REN BTK Régészeti Intézetben került sor.

Az első konferencia fókusza Európa nyugati területeinek áttekintése volt, míg a budapesti tanácskozáson a kontinens keleti, középső és északi részének Kr. e. 3. évezredbeli történetét mutatták be, különös tekintettel a Jamnaja (Yamnaya; gödörsíros), a gömbamfóra (Globular Amphora) és a zsinórdíszes (Corded Ware) kultúrákra a Kaukázus, a kelet-európai sztyeppevidék, valamint a Duna-völgy, a Kárpát-medence, a Lengyel-alföld, Skandinávia közötti térségben.

A korszak jelentősége abban rejlik, hogy az addig ismert kulturális viszonyok a kelet-európai sztyeppe felől Eurázsia nyugati térségét elérő közösségek hatására teljesen átformálódtak és ekkor alakult ki a mai Európa genetikai alaptérképe.

A korszak története mögött húzódik a lovak háziasítási folyamatának felgyorsulása, a tejtermékek fogyasztásának erősödése, a későbbi bronzművesség technológiai alapjainak és új kapcsolati hálózatok létrejötte. Egy olyan, hatalmas területeket átívelő folyamatról beszélhetünk, amely mögött az indoeurópai nyelvcsalád elterjedése sejthető. A korszak története feltehetően nem volt nehézségektől mentes. Az Európába áramló közösségek testi erejüknél fogva (jóval magasabbak és robosztusabbak voltak az itt élőknél) erőfölényben lehettek, a területek uralma fontos volt számukra. Betegségeket is hoztak magukkal, a pestis megjelenése hozzájuk köthető.

2024 09 20 bronzkor kep1Kristian Kristiansen professzor előadása (fotó: Beregszászi János)

A neves előadók a korszak kutatásának legjelentősebb helyszíneiről érkeztek: Bulgária (Szófia), Dánia (Aarhus, Koppenhága), Finnország (Helsinki), Hollandia (Leiden), Horvátország (Zágráb), Lengyelország (Krakkó, Poznań, Rzeszów), Magyarország (Budapest, Debrecen, Szeged), Moldovai Köztársaság (Kisinyov), Olaszország (Trento, Velence), Németország (Berlin, Bonn, Kiel, Lipcse, Mainz, München), Románia (Kolozsvár), Svájc (Bern), Svédország (Göteborg, Lund), valamint az amerikai egyesült államokbeli Harvard Medical School képviseletében.

Az olaszországi találkozó 28 előadása itt érhető el.

A konferencia programja:

2024 09 20 bronzkor kep2

A budapesti konferencia neves meghívott előadói a négy nap folyamán 28 előadásban összegezték a kutatások jelenlegi helyzetét, ebből 23 előadás érhető el.

  

A konferencia programja:

2024 09 20 bronzkor kep4

2024 09 20 bronzkor kep5A budapesti konferencia előadói (fotó: Beregszászi János)

A találkozók fő szervezői Volker Heyd ERC YMPACT projekt (Helsinki Egyetem), Franco Nicolis (Régészeti Örökségvédelmi Hivatal, Trento, Olaszország) és Kulcsár Gabriella (HUN-REN BTK Régészeti Intézet) voltak. A budapesti esemény megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap, az Archaeolingua Alapítvány, a Kiskunsági Nemzeti Park, a Dunatáj Közalapítvány, a Lendület Vegetáció és Magbank Dinamikai Kutatócsoport, és a Salisbury Kft. támogatta.

A konferencia teljes programja és absztrakt kötete elérhető a konferencia honlapján:

https://www.transformeurope2budapest2024.com/

https://drive.google.com/file/d/1ft7tiIgngYxI0fQnIaLG_LPT_ya_m73n/view?usp=sharing

A poszter szekció programja itt található:

https://drive.google.com/file/d/141kw5pJCwmXBPqYqC0d1VSOj6aH3Kitc/view?usp=sharing