A Magyar Tudományos Akadémia legkiemelkedőbb fiatal kutatóknak járó, magas presztízsű országos támogatásáról, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjól szóló oklevelet a Pesti Vigadóban tartott, hagyományos Bolyai-napon vehették át a díjazottak 2024. szeptember 18-án.

A HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai közül 2024-ben Bartha Ákos, a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet Horthy-korszak osztályának tudományos munkatársa, Bernáth László, a HUN-REN BTK Filozófiai Intézet tudományos munkatársa, Mitcsenkov-Horváth Eszter, a HUN-REN BTK Régészeti Intézet Történeti Korok Régészete Osztályának tudományos munkatársa, Tüskés Anna, a HUN-REN Irodalomtudományi Intézet Bibliográfiai Osztályának tudományos munkatársa és Virágh András, a HUN-REN Irodalomtudományi Intézet Modern Magyar Irodalmi Osztályának tudományos munkatársa nyerte el az ösztöndíjat. (Kutatásaikról és pályázataikról itt írtunk bővebben.)

Nagy Béla és Bartha Ákos. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

bolyai bernatNagy Béla és Bernáth Lászéó. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

bolyai horvathFelinger Attila és Mitcsenkov-Horváth Eszter. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

bolyai tuskesSiklér Ferenc és Tüskés Anna. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

bolyai viragSiklér Ferenc és Virágh András. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A „bolyaisokat” elsőként Tulassay Tivadar akadémikus köszöntötte. A Bolyai János Ösztöndíj Kuratóriumának elnöke az akadémiai támogatás jelentőségéről azt mondta, hogy az kiválasztja a tudományos közösségek legkiválóbbjait. Az ünnepségen Freund Tamás, az Akadémia elnöke az akadémiai támogatásról szólva azt mondta, hogy az egyszerre elismerés és ösztönzés. Az MTA azért adja, hogy elismerje a fiatal kutatók eddigi munkáját, egyben ösztönözze őket a folytatásra.

A Kuratórium 158 ösztöndíjas záró kutatói jelentését is értékelte. Közülük 82 esetben emléklapot, ezen belül 14 főnek plakettet is adományozott.

A HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai közül Bolyai-plakettel Bozó Pétert, a HUN-REN BTK Zenetudományi Intézet Magyar Zenetörténeti Osztályának tudományos főmunkatársát tüntették ki. 

Az idén Bolyai-plakettel kitüntetett kiváló kutatók névsora ide kattintva olvasható.

bolyai bozo 1Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

bolyai bozo 2Tulassay Tivadar, Bozó Péter és Freund Tamás. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kapott ösztöndíjasoknak járó Bolyai-emléklapot kutatóközpontunkból Boka László, a HUN-REN BTK Irodalomtudományi Intézet Modern Magyar Irodalmi Osztályának tudományos főmunkatársa, Bubryák Orsolya, a HUN-REN BTK Művészettörténeti Intézet Régi Magyarországi Művészeti Osztályának tudományos főmunkatársa és Iancu Laura, a HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézet Folklór Osztályának tudományos munkatársa vehette át.

bolyai bokaTulassay Tivadar és Boka László. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

bolyai bubryakTulassay Tivadar és Bubryák Orsolya. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

bolyai iancuTulassay Tivadar és Iancu Laura. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A Bolyai-plakettek és a Bolyai-emléklapok átadása után a hagyománynak megfelelően a három tudományterület egy-egy Bolyai-plakettel kitüntetett képviselőjének előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

A bölcsészet- és társadalomtudományok művelőit képvselő Bozó Péter A rondó – Epizódok egy zenei műfaj/terminus történetéből címmel tartott előadást. Lempel Edina a fogászati kompozitok anyagtani és biokompatibilitási vizsgálatairól számolt be, Naszódi Márton pedig Nagy hiba, kis gond, kis hiba, nagy gond – Durva és finom geometriai approximáció címmel foglalta össze kutatási eredményeit.

A Bolyai-nap ünnepi rendezvényét Erdei Anna főtitkárhelyettes zárta. 

További információ a Magyar Tudományos Akadémia honlapján elérhető. 

A Bolyai-napról készült felvétel az alábbi videóra kattintva nézhető meg.