Idén is várjuk az érdeklődőket a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont legújabb köteteivel és folyóirataival a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenáris B16-os standján!

A legnagyobb magyarországi nemzetközi könyves eseményt 2024. szeptember 26. és 29. között rendezi meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése. A rendezvényen kutatóközpontunk több munkatársa is dedikál különböző kiadóknál, az időpontokról és a helyszínekről a programfüzetben található bővebb információ, míg a térkép a helyszínekről és a kiállítókról itt elérhető.

A Fesztivál díszvendége a kortárs izlandi irodalom világszerte ismert alkotója, Jón Kalman Stefánsson, aki Budapest Főpolgármesterétől átveszi a főváros nagy presztízsű irodalmi elismerését, a Budapest Nagydíjat. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon immár hagyomány, hogy bemutatkozik egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása. Ebben az évben Franciaország, a kortárs francia irodalom kap kiemelt figyelmet, a legjelentősebb francia kortárs írók részvétele mellett.   

budapesti nemzetkolzi kolnyvfesztivaul logou sziunes rgb

A négynapos rendezvénysorozat közel 150 kiállítóval, neves magyar és külföldi írókkal várja látogatóit. A Fesztivál a Magyarország és Törökország 1923-as diplomáciai kapcsolatfelvételének 100. évfordulója alkalmából rendezett magyar–török kulturális évad programjaihoz is csatlakozik. A 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvbemutatók, beszélgetések, filmvetítések várják az érdeklődőket a rendezvény négy napja alatt. Valamennyi program ingyenesen látogatható.

További részletek a rendezvény honlapján, Instagram, Facebook és TikTok oldalán, valamint YouTube-csatornáján találhatók.


palffy geza 2024 konyvfesztival

„Újdonságok a szent korona páratlan kalandjairól”:  Pálffy Géza kutatócsoport-vezető előadása a 29. Nemzetközi Könyvfesztiválon

A 2012-ben alapított „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport friss felfedezései bizonyítják, hogy még mindig lehet újat mondani legfőbb nemzeti kincsünk történetéről. Egy bő évtized alatt a kutatói team több mint negyedszáz monográfiával, tanulmánykötettel, forráskiadvánnyal és kiállítási katalógussal gazdagította ismereteinket. Ha kíváncsi a korona páratlan magyarországi kalandjaira, a soproni és pozsonyi koronázó országgyűlésekre, a koronázási érmekre vagy Révay Péter koronaőr munkásságára keresse fel szeptember 28-án (szombaton) 13 órakor a könyvfesztivál D épületében a Kner Imre termet, ahol Pálffy Géza kutatócsoport-vezető nyújt izgalmas bevezetőt a fenti újdonságokba.

Az előadó ezután a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont standjánál (B.16) dedikálja a Szent Korona Kutatócsoport kiadványait 14.00 és 15.00 óra között.


A legutóbbi fesztiválról készült videónk itt látható: