A gyermek közétkeztetés társadalmi beágyazottsága címmel interdiszciplináris konferenciát tartottak 2022. június 21‒22-én a Humán Tudományok Kutatóházában. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézete és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közös kutatásának (NKFIH 128925 K-18) keretében megrendezésre kerülő eseményen a 2018 óta futó projekt első eredményeit összegezték az előadók.

Bemutatták a kutatásba bevont általános iskolákban végzett terepmunka során alkalmazott, általuk kidolgozott, néprajzi és dietetikai eszközöket összekapcsoló új megközelítésmódot, amely a családi, otthoni étkezési szokásokra is kellő figyelmet fordítva járja körül a közétkeztetésnek a táplálkozáskultúrában és az iskolai életben, valamit az egészségfejlesztésben betöltött szerepét. 


Összefoglaló videó a konferenicáról

Észak- és Nyugat-Európában ez a fajta szakmai együttműködés már teljesen bevett, nagyban segíti a társadalomtudományok és az élettudományok eredményeinek együttes alkalmazhatóságát. A menzát a néprajzos megközelítésmódot előtérbe helyező módon, interdiszciplináris kutatás keretében nálunk eddig még nem vizsgálták. A kutatási eredmények nyomán, helyi szinten ajánlásokat fogalmaznak meg a magyar kutatók a fenntartható, a közösség által elfogadott közétkeztetés megvalósításához, amely hosszú távon szolgálhatja a gyermekek egészségtudatos fogyasztóvá válását. Létrejött továbbá egy adatbázis, amely széleskörű képet nyújt a vizsgált közösségekben a mai táplálkozási szokásokról; továbbá vizsgálatok indultak a gyermek közétkeztetés történetének a feltérképezésére.

A konferenciára meghívott előadók köre igen széles volt, számos tudományterület képviseltette magát, hogy minél többféle szemszögből láttassák a gyermek közétkeztetés jelenét, múltját, mindennapi gyakorlatát. A szakhatóságok részéről például az NNK főtanácsosa, a Nébih osztályvezetője, az OGYÉI főigazgató helyettese tartott előadást. A bölcsészettudomány és a társadalomtudomány köréből volt, aki a fővárosi népkonyhák múltját, volt, aki a 20. század második felének fogyasztástörténetét járta körül. Az ételek jelrendszerét elemezte a kulturális antropológus, míg egy néprajzkutató az étkezést mint rítust írta le; egy másik előadó pedig a tömegkultúra mintáinak a közétkeztetésre gyakorolt hatását elemezte. A közgazdász megközelítésmód a menza mint piac, kereslet és kínálat kérdését vetette föl; és ez egyúttal átvezetett a következő előadáshoz, amely a vendéglátás és a közétkeztetés közös pontjainak témáját taglalta. A közétkeztetés sikeres működésének kulcsemberei az élelmezésvezetők valamint a dietetikusok. Az ő képzésükről és munkájukról volt hallható két előadás az első nap végén.

1. nap osszes copy 01.01 33 29 30.still019 btkFotó: Martinkult Event Group

A második nap egy kerekasztal-beszélgetéssel indult, amely során gyakorló élelmezésvezetők számoltak be a mindennapokban elért sikereikről és a még megoldásra váró problémáikról. Mindez megerősítette az első napon elhangzott projektbeszámolóban vázolt kutatási eredményeket, és egyben kijelölte a jövőben feltárandó kérdések körét is. A gasztrobloger a média véleményformálószerepét emelte ki a közétkeztetés és az egészséges táplálkozás tekintetében. Egy fiatal formatervező ismertette az általa készített menzai étkészlet munkálatainak lépéseit, míg a food designer a jövő asztalaként az ételekhez kötődő emlékek megőrzésének egy lehetséges módját tárta a közönség elé. Végezetül a közétkeztetési szakácsverseny szerepét és szakmai jelentőségébe kaphattunk bepillantást, majd ezt követően két hallgató az ELTE BTK NTI-ből ismertette mai táplálkozáskultúra tematikájú dolgozatát.

A konferencia lehetőséget teremtett arra, hogy újabb és újabb szemszögből vegyük górcső alá az iskolai gyermek közétkeztetést. Az előadók rácsodálkoztak egymás munkáira, és együttesen megfogalmazódott a további szakmai együttműködések igénye és terve a „jövő menő menzája” érdekében. Ezt a hangzatos címet viselte az a rajzverseny is, amely a programhoz kötődően hirdetett meg a BTK, ahol általános iskolás gyermekek alkotásaikban fogalmazták meg, hogy milyennek is látnák szívesen a menzát a jövőben.

Az elhangzott előadások teljes anyaga itt érhető el a BTK Youtube-csatornáján.

Báti Anikó