A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében 2024. október 5-én rendhagyó műhelylátogatással és épületsétával várták a látogatókat a Zenetörténeti Múzeum, illetve a HUN-REN BTK Zenetudományi Intézet munkatársai. 


Délelőtt a restaurátor műhely kulisszatitkaiba avatta be az érdeklődőket Gömöri-Csonka Szilvia iparművész restaurátor. A rendhagyó műhelylátogatás alkalmával a jelenlevők betekintést kaphattak a speciális területnek számító hangszer-restaurálás rejtelmeibe, mindezt Rácz Aladár Schunda Vencel József gyártmányú cimbalmán és egy 19. századi, Erard szerkezetű Celentano pedálhárfa bemutatásán keresztül.

2024muhely1

Mindkét hangszer kapcsán szó esett az adott hangszer műtárgyként vagy megszólaltatható hangszerként való helyreállításáról. A program során a látogatók nemcsak az aktuális restaurálási folyamatokat figyelhették meg, hanem beavatást nyertek a hangszerrel kapcsolatos kutatások és anyagvizsgálatok eredményeibe, valamint a még hátralévő, befejező munkák terveibe.

2024muhely2

A délutáni épületsétára érkezők Erdősné Borz Zsófia művészettörténész vezetésével ismerhették meg a HUN-REN BTK Zenetudományi Intézetnek otthon adó Erdődy-palotát. Az épületséta során archív fotók és levéltári dokumentumok segítségével mutatta be a palota egykori és mai építészeti érdekességeit, műemlékvédelmi átalakításait, felújításait kívül-belül, az alagsori „lovagteremtől” a csehsüveg boltozatos kapualjon át a díszteremig. 

2024seta1

2024seta2

Az érdeklődők megcsodálhatták a látogatók előtt csak ritkán megnyitott kertet, ahol Beck András Bartók Béla szobrával is találkozhattak. A résztvevők az emeleti díszteremben véget érő séta után a pesti panorámában gyönyörködhettek.

Erdősné Borz Zsófia