Tárlatvezetésekkel, interaktív játékokkal, minilaborral és előadásokkal várta a látogatókat a Kutatók Éjszakáján, 2024. szeptember 27-én a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont.


Az Archeogenomikai Intézet kutatói egy kisebb labort építettek, ahol a látogatók megismerkedhettek a laboratóriumi munka fázisaival, kipróbálhatták a csontfúrást vagy a pipettázást. Interaktív kirándulásuknak a végén lehetőség nyílt egy nemesi család rokoni kapcsolatainak rekonstruálására is. Előadásuk keretében a genetikai tesztekről és azok megbízhatóságáról tudhattak meg többet az érdeklődők. A Régészeti Intézet munkatársai pedig interaktív helyszínelő játékkal várták a régész- és az antropológusjelölteket, amely során meghatározhatták egy csontváz nemét, korát, betegségeit, a nyomok alapján pedig következtethettek a halál okára is.

A Történettudományi Intézet Újkori osztályának tagjai olyan érdekességekről beszéltek, amelyek a közoktatásban idő híján nem szerepelnek, például a technikai újítások meglepő következményei, illetve a korrupció vagy a tébolydák története. A jelenkortörténet sem maradt ki a programból, a közönség a bemutatott képeken keresztül az 1956-os forradalmat követő menekültválság történetét is alaposabban megismerhette.

A görög drámáról és annak mai örökségéről a Moravcsik Gyula Intézet munkatársai meséltek a diákoknak. A Művészettörténeti Intézetben pedig az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény és az adattár kincseit fedezhették fel a látogatók.

Fotók: Szilágyi Adrienn főszervező


Videó: Tóth Fruzsina

kutej2024 visszajelzes