Mit jelent a szerzetesi hivatás a 21. században? Milyen nehézségekkel kell szembesülniük, és miként tartható fenn napjainkban ez a zárt létforma? Mit tanulhatunk a szerzetesektől és emelhetünk át életmódjukból? 

A Glossza húsvétra készülődve ünnepi adással jelentkezik: a szerzetességről, a szerzetesi hivatásról, a mai világ kihívásairól, és a húsvét, valamint a nagyböjt jelentőségéről beszélgetünk. Vendégünk Kovács Ervin Gellért premontrei szerzetes a Gödöllői Premontrei Apátságból és Baán Izsák bencés szerzetes a Bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorból.  

honlap sablon 5

Az elcsendesedésre és önvizsgálatra ebben felfokozott életvitelben alig  tudunk már időt szakítani. A világ folyamatos változásai hatással vannak olyan zárt közösségekre is, mint amilyen a szerzeteseké is. A szerzetesek ezek között a megváltozott életkörülmények között őrzik tovább az ezeréves hagyományokat, Isten és a közösség szolgálatának szentelve egész életüket.   

Az adás szerkesztői: Szabados Bettina, a HUN-REN BTK Filozófiai Intézet tudományos munkatársa és Szilágyi Zsolt, a HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa. 

A Glossza negyvennegyedik adása meghallgatható a Spotify-on, illetve megtekinthető a Youtube-on.

További információ a Glossza Instagram és Facebook oldalán.