mtu logo motto 2021 vektor 02


November 18-án kerül megrendezésre a Tabányi Mihály, a magyar harmonikakirály című kiállítás megnyitója, a művész születésének 100. évfordulója alkalmából a BTK Zenetudományi Intézet (I. Bp, Táncsics Mihály u. 7.) Bartók teremében 15.00 órától. A kiállítást megnyitja Richter Pál, az intézet igazgatója. A megnyitót követően harmonika koncertre várjuk az érdeklődőket, Babicsek Bernát, Szász Szabolcs, Mezei Gábor, Karkus Tamás és  Szokolai Lóránt előadásában.  Az esemény zárásaként Brauer-Benke József, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést.

zti

Tabányi Mihály (1921–2019) EMeRTon díjas, világhírű harmonikaművész és dzesszzenész, akit  „kozmopolita zenéje” miatt 1955 végén másfél évre betiltottak, bevonták a lemezeit, és a rádióban sem szerepelhetett. Istenáldotta tehetség volt, akit a vasfüggönyön innen és túl, a világ minden táján szívesen láttak és marasztaltak, ám ő nem élt a lehetőséggel: ahogy a szerződése lejárt, inkább mindig hazajött. Hosszú élete során, aktív évei egészen 2013-ig tartottak, számos hazai és külföldi világsztárral lépett fel, akik a mai generációk számára már a könnyűzenei történelem részét képezik. Fontosnak tartotta, hogy minél szélesebb közeghez szóljon a zenéje, ezért a harmonikával előadott szving dzsessz stílusából fokozatosan a melodikus tánczene irányába váltott, de tette mindezt a legmagasabb művészi fokon. Játékát hallva Kodály Zoltán úgy nyilatkozott, hogy ha Tabányi játszik rajta, akkor bizony a harmonika is koncerthangszer. Születésnapját, február 1-ét a Harmonikások Országos Társasága a Magyar Harmonikások Napjává nyilvánította. Születésnapját, február 1-ét a Harmonikások Országos Társasága a Magyar Harmonikások Napjává nyilvánította. 

A művész 2017-ben két híres Hohner harmonikát ajándékozott a Zenetörténeti Múzeumnak, a sajátját és mesterének, Bobula Lajosnak a hangszerét. Halála után özvegye, Tabányi Mihályné a hagyaték azon részét, amely a tulajdonát képezte, ajándékként felajánlotta a Zenetörténeti Múzeumnak: fényképeket, plakátokat, műsorlapokat, meghívókat, valamint hangfelvételeket.