Az ELKH idén is meghirdeti a 2022-ben elindított, a CNRS által évente kiírt kutatási mobilitási pályázathoz kapcsolódó „társfinanszírozási” programját.

A CNRS (Centre national de la recherche scientifique) által kiírt International Emerging Action (IEA) pályázati felhíváson (Campagnes CNRS d'appels à projets internationaux) történő sikeres részvétel esetén az ELKH Titkárság hozzá kíván járulni az ELKH kutatók franciaországi mobilitásához. Fontos szempont, hogy ezen felhívásra közvetlenül csak francia kutatóintézetek jelentkezhetnek, magyar partnereket is bevonva. Az IEA pályázatok CNRS-hez köthető és külföldi kutatók közötti PI-to-PI projekteket támogatnak új kutatási projektek és nemzetközi partnerségek kezdeményezésére. A pályázatok beadási határideje 2023. szeptember 28., a támogatás mértéke 5-7.000,- EUR/év, kétéves projektre vonatkoztatva.

Amennyiben a CNRS kutató az ELKH kutatóhelyet, illetve a fogadni kívánt kutatót megjelölve pályázatot ad be a fentnevezett CNRS IEA program pályázatán, és a projekt – a CNRS döntéshozatali mechanizmusa alapján – támogatást nyer, úgy az ELKH Titkárság az ELKH kutatóhely számára a francia fél részére biztosított – várhatóan évi 5-7.000 EUR-nak megfelelő, de legfeljebb 2.800.000,-forint – támogatással megegyező összegű pénzügyi támogatást kíván biztosítani a projektben való részvételhez. A titkársági támogatás pontos összege így függ a francia támogatás összegétől és a mindenkori hivatalos forint-euró árfolyamtól, valamint a rendelkezésre álló kerettől.

A „társfinanszírozási” programmal kapcsolatban tájékoztatást kérhetnek a Pályázati Iroda munkatársától, Lakatos Judittól, vagy az ELKH Nemzetközi Kabinetjének munkatársától, Kazai Zsolt európai uniós pályázati szakértőtől (+36 30 155 9976, kazai.zsolt(at)elkh.org).