2021.07.16. | Magyar Kurír

img1 2A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szent II. János Pál pápáról nevezett dísztermében július 16-án mutatták be A magyarság és az egyház szolgálatában. Életútinterjú dr. Keresztes Sándorral című kötetet. A könyvbemutatót Zombori István történész vezette; Várszegi Asztrik OSB püspök, emeritus főapát mondott köszöntőt; Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke; Balogh Margit, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpont (ELKH BTK) Történettudományi Intézetének tudományos tanácsadója és Somorjai Ádám OSB, a vallástudományok kandidátusa tartott előadást. 

Balogh Margit, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpont (ELKH BTK) Történettudományi Intézetének tudományos tanácsadója előadásában arról beszélt, hogy Keresztes Sándor teljes életművének megismeréséhez fontos adalék az általa és kutatótársa által felvett 20 órányi interjú is, amely még kiadásra vár, és ami a politikus keresztény szociális és társadalmi munkájára helyezi a hangsúlyt.

Balogh Margit felhívta a figyelmet arra, hogy köztudott, Keresztes Sándorral két alkalommal is aláírattak ügynöki beszervezési nyilatkozatot, erről ő maga is többször beszélt. Tényleges ügynöki jelentést azonban nem tett. Az első alkalommal történt beszervezés után, 1958 januárjában kérte az illetékeseket a kapcsolat megszakítására, s az év júliusában mint alkalmatlant ki is zárták a hálózatból. Az 1970-es évek közepén ismét aláírattak vele egy együttműködési nyilatkozatot, de később, a kapcsolat megszüntetésekor, 1977-ben kelt belső jelentésükben a belügyi szervek megállapították: „(Az általa) adott információk alapján ügyet nem kezdeményeztünk, operatív intézkedéséket nem hajtottunk végre. Munkadossziéjában elhelyezett jelentések operatív értékkel nem bírnak.”1994-ben ügynökmúlttal vádolták az idős politikust. Ezzel kapcsolatban Balogh Margit leszögezte, „történészi felelősséggel kijelentem, Keresztes Sándor nem volt ügynök, hanem a rendszer áldozata, miközben próbált minden tőle telhetőt megtenni az Egyházért és a hívőkért”.

 

https://www.magyarkurir.hu/hirek/a-magyarsag-es-az-egyhaz-ugyet-szolgalta-keresztes-sandor-eletutjat-bemutato-kotet-jelent-meg