Március 11-én Ave spes nostra – A Váradi díszkódextől a Zalka-antifonáléig címmel új időszaki kiállítás nyílt az Egyházmegyei Könyvtár kiállítótereiben. A tárlatot és a megnyitót a Collegium Musicum Jaurinense, a győri Szent Ignác bencés templom fiúkórusának előadása tette teljessé. A méltán híres Zalka-antifonálé kalandos történetét, szerepét ismertette, valamint a tárlatot megnyitotta Czagány Zsuzsa, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársa, osztályvezetője. Ismertetőjében hangsúlyozta, hogy a győri kiállítás egyedülálló a kódex 160 évvel ezelőtti megtalálása óta, hiszen először mutatja be az antifonálét annak legteljesebb állapotában (a Győrben őrzött törzskódex és annak számos töredékével együtt). Így a bemutatott kódextöredékek az antifonálé korpuszával együtt egyedi képet nyújtanak a késő középkori Váradi díszkódex-családról és annak kora újkori túléléséről. A rendezvényről a Magyar Kurír beszámolója itt olvasható. (Fotó: Ács Tamás)

További cikkek a témában:

kisalfold.hu - A győri kiállítás aktualitását az adja, hogy a díszkódex két fél óriáskötetét éppen 150 éve kötötték egybe a városban  

Kisalföld - A kalandos énekeskönyv története. A kiállítás aktualitását az adja, hogy a díszkódex két fél óriáskötetét 150 éve kötötték egybe győrött. 2022.03.12. (4. oldal)