Az Ázsiából érkező avarok csaknem 250 éven át uralták Kelet-Közép-Európa jelentős részét. Az ókori szerzők és a modern történészek azonban vitatják származásukat. Felmerült, hogy a Zsuan­zsuan Birodalom leszármazottai, de az is, hogy egyes csoportjaik Közép-Ázsiából, illetve Kelet-Euró­pából érkeztek. A rangos Cell folyóiratban egy tizenhét hazai intézmény munkatársai által is jegyzett tanulmány szerint e népcsoport igen gyorsan ért a Kárpát-medencébe.

– Az avar kori köznép is meghatározható régészetileg, az ő sírjaikban is előfordulnak egyszerűbb ékszerek, viseleti és használati tárgyak, viszont őket eddig genetikai szempontból nem vizsgáltuk ahhoz kellő számban, hogy általános érvényű megállapításokat tehessünk róluk. A köznépről csak szórvány genetikai adatokkal rendelkezünk. A sűrűn lakott Kárpát-medence avar kori népességének pontos megítélése majd az ERC HistoGenes program folyamán válik lehetségessé. Jelenleg azt látjuk, hogy a szegényebb leletanyaggal eltemetett emberek inkább tartoztak a helyi európai alappopulációba genetikai értelemben, illetve a késő avar korban ők már csak részben, erősen kevert formában hordozzák a Duna–Tisza közi elitnél tapasztalt keleti genetikai örökséget – válaszolta Szécsényi-Nagy Anna, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Archeogenomikai Intézetének igazgatónője, akitől azt kérdeztük, miért hangsúlyozzák, hogy az avar elitre vonatkoznak az eredmények.

A teljes cikk itt olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Kiemelt kép: A kunbábonyi előkelőség sírjában talált leletek (Fotó: MTI/Jászai Csaba)