Qubit ismeretterjesztő, tudománynépszerűsítő oldal Ki a legnagyobb király? címmel cikksorozatot indított. Ennek célja, hogy a legfontosabbnak tartott magyar királyokat mutassák be informatív, közérthető módon, miközben régi tévképzeteket is eloszlatnak. A történelemtanárok és szakmai egyesületek által összeállított szubjektív lista alapján tíz uralkodó bemutatására kerül sor. Az egyes uralkodói életrajzok közül többet a BTK Történettudományi Inézet munkatársai írtak meg, a Luxemburgi Zsigmondról szóló részt Skorka Renáta

Finoman hajlott, vékony orr, hozzá illő hosszúkás arc, szürke szemöldök alatt halványkék szempár, lelógó ősz bajusz és szakáll, ívelt ajkak közül elővillanó tökéletes fogsorok, a fejen pedig korona helyett a védjegyként elhíresült fejedelmi prémsapka, amely alól félhosszú ősz haj hullámai kandikálnak ki – ezt ábrázolja az első olyan fennmaradt uralkodói portré, amelyen egy magyar király valódi arcvonásait ismerhetjük meg. Az ismeretlen festő idősödő modellje 1368 februárjában látta meg a napvilágot, mikor Luxemburgi (IV.) Károly német-római császár és cseh király negyedik felesége, Pomerániai Erzsébet fiúgyermeknek adott életet, aki a 6. században mártírhalált halt burgund király tiszteletére a Zsigmond nevet kapta.

A teljes cikk itt olvasható. (Kép: Cillei Borbála ábrázolása Ulrich von Richental krónikájában és Luxemburgi Zsigmond a Thuróczy krónikában. Forrás: Wikimedia Commons)