„A sert forrald fel, és csuporba verj egy vagy két tyúkmonyat. Azt hideg serrel verd össze jól, azután a meleg serrel ereszd fel. Sózd meg és kockaszeltre add fel. Azonban kockaszeltet vajban megrántván, azt felül hintsd reá. Ha akarod, a tyúkmony helyett tégy tejfelt belé. S ha a ser igen ecetes, vízzel temperáld meg.”

Ez a recept egy serlevesé, amely a Misztótfalusi Kis Miklós által 1695-ben kiadott szakácskönyvben olvasható, és amelyről ma már tudjuk, hogy a csíksomlyói ferences kolostorban keletkezett. A sör- és gasztrotörténelem ehhez hasonló érdekességeiről, összefonódásairól esik szó a Dreher Söripari Emléktár által indított beszélgetéssorozat, a Sztorik habbal második adásában Saly Noémi művelődéstörténész, Dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója és Katona Csaba történész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont kommunikációs referense, a BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa segítségével Nagy Judit műsorvezető kérdései mentén. 

Az adás és a Sztorik habbal sorozat a Dreher Sörgyárak YouTube-csatornáján látható, írta meg a bdpst24.hu.

További cikkek a témában:

markamonitor.hu - Gasztrotörténelemmel folytatódik a Dreher Söripari Emléktár beszélgetéssorozat

magyarmuzeumok.hu - Sztorik habbal: a gasztrotörténelemmel folytatódik a Dreher Söripari Emléktár beszélgetéssorozata

turizmusonline.hu - Nem tud eleget a sörről? Most pótolhatja!