Nyelvtörténeti kutatások alapján a magyar nyelv 2500-3000 éve önálló, ez azonban nem jelenti azt, hogy a nemzeti, etnikai egység is ilyen ősi lenne, a honfoglalókat azonban helyenként akár magyarul is köszönthették az itt élők. A magyar fennmaradása „beköltöző” nyelvként szinte példátlan a kontinensen, mint ahogy az Etelközben született magyar állam túlélése sem volt törvényszerű. Az Árpádok felemelkedése című film úttörő abból a szempontból egyedi, hogy átfogóan mutatja be a magyarság IX-X. századi történetét neves szakértők és profi hagyományőrző csoportok közreműködésével.

A filmet a Duna TV mutatta be, különböző vetítéseken látható, legközelebb a Kutatók Éjszakáján, a programra itt lehet regisztrálni.

Sudár Balázs történészt, a HUN-REN BTK Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársát, a történelmi ismeretterjesztő film szakértőjét a 24.hu újságírója, Bihari Dániel kérdezte a 2500 éves magyar nyelvről, Álmos és Árpád fejedelemségéről, illetve a Kárpát-medencei országépítésről.

Az Ezért egyedülálló a magyar nyelv Európában című cikk itt olvasható.

Kép: Az Árpádok felemelkedése az első átfogó történelmi film a magyar honalapító uralkodói dinasztiáról. Fotó: Verőcei Gábor