Tamás Ildikó, a Néprajztudományi Intézet tudományos munkatársa cikksorozatot ír a Facebook koronavírussal kapcsolatos folklórjelenségeiről. A 2. rész az online és az offline tér megváltozott dinamikájáról, valamint ennek az internet-folklórt befolyásoló hatásáról szól.

„Kijelenthetjük, hogy 2020 tavaszára az online tér jelentősége minden korábbihoz képest megnőtt. Sokak számára a szűk családon, szomszédságon túl a mindennapi kapcsolattartás elsődleges terepévé vált. A közösségi médiára fordított napi felhasználói idő növekedésével egyenes arányban a folklórtartalmak mennyisége is ugrásszerűen emelkedik. Ez a számszerű növekedés abban is megnyilvánul, hogy a „csak szöveges” alkotások a korábbiakhoz képest nagyobb tért hódítanak az online folklórban.”

nti0402

„A kijárás korlátozását célzó intézkedések nemcsak a korábban megszokott online és offline kommunikáció arányaiban eredményeznek változást. A bezártság, az otthonok falai közé visszaszoruló életvitel mint központi motívum sokféle megfogalmazásban jelenik meg. Miként a következő példák is illusztrálják, az online folklórban számos, kreatív alkotásban dolgozzák fel a karantén különböző aspektusait nap mint nap.”

A teljes írás itt olvasható.

1170 utazasneprajz