Bölcsészettudományi Kutatóközpont Magyar Őstörténeti Kutatócsoport előadássorozatban mutatja be a korai magyar történelem kutatásának legújabb eredményeit 2021. május 21. és július 14. között péntekenként 10:30 órai kezdettel online formában a Google Meet program segítségével. Az első előadásra 2021. május 21-én (pénteken) kerül sor, Türk Attila tudományos főmunkatárs foglalja össze a korai magyar történelem régészeti kutatásának legújabb (2019–2021) eredményeit. Az előadás itt érhető el, további részletek itt olvashatók.


A program letölthető.

A korai magyar történelem kutatásának legújabb eredményei (2019–2021). Az ELKH BTK Magyar Őstörténeti Kutatócsoportjának előadásai: 

2021. május 21. péntek 10.30.
A KORAI MAGYAR TÖRTÉNELEM RÉGÉSZETI KUTATÁSÁNAK ÚJABB EREDMÉNYEI
Türk Attila

Turk AttilaA korai magyar történelem régészeti kutatásában az elmúlt másfél év újabb jelentős eredményeket hozott. Az előadás a Kárpát-medence honfoglalás kori hagyatékából kiindulva régiónként tekinti át a folyamatban lévő és az új kutatásokat. A honfoglalás kori hagyatékban 6-8 új, keleti analógiával bíró lelettípust és jelenséget sikerült kimutatni. A PPKE régészeivel folytatódott a honfoglalás kori lelőhelyek megmentésére mindmáig egyetlen hazai tudományos tervásatás-sorozat. 2019–2021-ben összesen kilenc lelőhelyen folyt a munka a Duna–Tisza köze területén és a Dél-Alföldön. A kiemelkedő leletek között említhetjük az eddigi legkorábbi, 851-ben (237 AH) vert abbászida dirhemleletünket Jászfelsőszentgyörgy határából. A nemzetközi eredmények között keleti irányban elsőként a romániai fémkeresős oldalakról beazonosított honfoglalás kori leleteket említhetjük, amelyek a Kárpátok hágóinak térségéből váltak ismertté. Ezek nyomán felcsillant a remény a honfoglalók által használt hágók kérdésének érdemi régészeti vizsgálatára.

Moldávia területén 2008–2019 között megtízszereződött a szubbotci-típusú lelőhelyek száma. Az egykori etelközi szállásterület nyugati határterületének kutatására egy hároméves együttműködési szerződést kötöttünk a helyi kollégákkal a forrásfeltáró munka felgyorsítása végett. A Prut és Dnyeszter vidékén a radiokarbon keltezéssel is 9. századi szubbotci-típusú lelőhelyek sora folytatódik Ukrajnában a Déli-Bug völgyében, sőt még a Krím félsziget területén is. Így azok korábbi hiánya a Dnyeper és a Dnyeszter között egyértelműen kutatási hiányosságnak tekinthető. Ukrajna területén – hosszú szünet után – 2021-ben hivatalos együttműködési szerződés keretében sikerült beindítani egy többéves magyar őstörténeti projektet. A dél-ukrajnai térség valamennyi ásatási dokumentációjának áttekintése mellett az ország északkeleti területén, a jól keltezhető szeverján szláv erődített telepeken előkerült Káma-vidéki tárgyak kutatása folyik O. V. Komar koordinálása mellett. Annak tisztázását várjuk, hogy milyen körülmények között kerülhettek a 9. században az Urál nyugati előteréből ezek a nemzetközi divattárgynak egyáltalán nem tekinthető, speciális leletek a mai Ukrajna területére.

Orosz expedicio2015 Szollosi Matyas 5 2Fotó: Szöllősi Mátyás

Az előadás röviden áttekinti a Kazár Kaganátus határát jelölő régészeti lelőhelyek nyugatabbra tolódását a donyecki régióban. Feleleveníti és kibővíti azon régészeti és történeti érvek körét, melyek szerint a nyugati ótörök jövevényszavak nem kerülhettek onogurok révén a Kaukázus északi előterében a magyar nyelvbe. Oroszországban újabban a kulcsfontosságú Tatárföld is csatlakozott a magyar őstörténeti kutatásainkhoz. A Bolsije Tyigani és tankejevkai temetők teljes anyagának modern publikációi már folyamatban vannak. Az archeogenetikai kutatások eddigi legkiemelkedőbb eredménye szintén ide kötődik: a keleti magyarság biológiai azonosítását a csijaliki kultúra monografikus feldolgozása fogja követni. Az Urál keleti oldalán a sokszor idézett Ujelgi temető továbbra is a legtöbb és legközelebbi régészeti párhuzamot nyújtja a honfoglalás kori hagyatékhoz. A genetikai vizsgálatok pedig további magyar vonatkozásokat tártak fel. Délnyugat-Szibériában, Tyumeny térségében a magyar őshaza kérdését érintő kutatások gyorsultak fel. A korábbi szargatkai, majd bakali kultúrák mellett újabban a potcsevasi műveltséget hozták összefüggésbe a magyarok elődeivel. A magyar őshaza területét ugyanakkor továbbra is a Tobol-Irtis-Iszim folyók vidékére lokalizálja a legtöbb kutató. Az elvándorlás időpontját azonban már egyre több helyi orosz szakember keltezi a 8–9. század időszakára. A Baraba sztyeppen keresztül a Türk Kaganátus térségéből és kultúrájával a 6–7. századtól a magyar őshaza közvetlen szomszédságába költöző, valószínűleg török nyelvű nomád népek az ótörök jövevényszavaink eredetével kapcsolatban is új történeti háttér lehetőségét vetik fel.

2021. május 28. péntek 10.30
RÉGÉSZETI KUTATÁSOK A KAUKÁZUS ÉSZAKI ELŐTERÉBEN. ANDREJEVSZKAJA SCSEL KORA KÖZÉPKORI TEMETŐJE
M. Lezsák Gabriella

Lezsak GabriellaElőadásomban a Kaukázus északi területén 2016 óta végzett régészeti kutatóutak legfontosabb eredményeit foglalom össze, valamint az északnyugat Kaukázusban található Andrejevszkaja scsel kora középkori lelőhelyen 2019 őszén megvalósult első magyar-orosz régészeti feltárás leletanyagát ismertetem. A temető jelentőségét mutatja, hogy területéről az elmúlt években több olyan szórványlelet került az anapai Régészeti Múzeumba, amely a Kárpát-medence honfoglalás kori leletanyagával mutat szoros kapcsolatot.

A lelőhely további érdekessége, hogy légvonalban mintegy 80 kilométerre található Meotisztól, amelynek mocsaraktól szabdalt partvidékét nemzeti krónikáink és honfoglalás-korabeli kútfők a magyarság őshazájaként tartanak számon. Az interdiszciplináris kutatások legújabb eredményeit felhasználva előadásomban arra is választ keresek, hogy van-e létjogosultsága az eredethagyományokon alapuló kutatásoknak.

2021. június 4. péntek 10.30
KENDE ÉS GYULA? A MAGYAR KETTŐS FEJEDELEMSÉG TEÓRIÁJÁTÓL A FORRÁSOKIG
B. Szabó János‒Sudár Balázs

BszaboJanosA korai magyar történelemre vonatkozó csekély mennyiségű írott forrást számos olvasati és értelmezési nehézség terheli. Jelen tanulmányunkban egyetlen, ám annál sarkalatosabb mondatot veszünk górcső alá: azt, amely szerint „Főnöküket kndh-nak nevezik. Ez a név királyuk címe, ugyanis annak az embernek a neve, aki a királyi hatalmat gyakorolja fölöttük, Dzslh.” A szöveg ebben a formában csak a 10. század elején alkotó Ibn Rusztánál olvasható, s némiképp más formában a Gardízí által készített, 11. század közepi perzsa átdolgozásban is szerepel. Ez a néhány szó a magyar tudományosságban hatalmas karriert futott be, számos elmélet épült rá, amelyek azután alapjaiban határozták meg a korai magyar történelemről való gondolkodásunkat. Eszerint a magyaroknál kettős királyság, sőt esetleg szakrális királyság lett volna a meghatározó uralmi forma.

Az arab szöveg azonban korántsem egyértelmű: megengedi, hogy a kndh-t méltóságnévként vagy megszólításként a Dzslh-t viszont egyértelműen személynévként értelmezzük. Így azon muszlim földrajzírók java része, akik a későbbiekben felhasználták ezt a szövegrészt, teljesen logikusan hagyták el a személynevet, hiszen az akkor már idejétmúlt információnak számított. Gardízí pedig talán saját korának és országának szultán–vezír kettősét látta bele az arab szövegbe.  

Sudar BalazsTanulmányunkban kitérünk a két megnevezés hátterére is. A meggyökeresedett hiedelmekkel ellentétben a kndh nem közismert cím a sztyeppén, a szó halvány kapcsolatai az iráni és a mongol világ felé vezetnek. A Dzslh pedig sehol nem bukkan fel méltóságnévként, csak tulajdonnévként (törzsnév, személynév) találkozhatunk vele, de így is meglehetősen ritkán. Mindez annyit jelent, hogy a magyar főhatalom birtokosának megnevezései nem mutatnak az általunk ismert sztyeppei – török – világ felé, és sem a Türk Birodalomban, sem annak utódállamaiban, így a Kazár Kaganátusban sincsen nyomuk.

2021. június 11. péntek 10.30
HÉTORSZÁG NYOMÁBAN. RÉGÉSZETI ADATOK A MAGYARSÁG KAUKÁZUSI KAPCSOLATRENDSZERÉHEZ, VALAMINT A JÁSZOK KAUKÁZUSI EREDETÉNEK HÁTTERÉHEZ
Jancsik Balázs

Jancsik BalazsA magyarság eredetének kapcsán a hazai tudományosságban már korán a Kaukázus térsége felé fordult az érdeklődés. A 13. században Julianus barát is megfordult ezen a vidékén, majd a hazai őstörténészek közül gyűjtött itt pl. Pósta Béla, Róna-Tas András, Veres Péter, Erdélyi István, Selmeczi László, Türk Attila. A hazai 13. századi írott források adatai, valamint a szavárd magyarok problematikája, továbbá az olyan tudományos teóriák, mint a Don-kubáni őshaza vagy az ótörök jövevényszavak eredetének kérdése miatt ez a térség folyamatosan ott volt és van a magyar kutatás látóterében. Az Észak-Kaukázus előterében az utóbbi években tovább nőt a 10. századi honfoglalás kori hagyaték szórványként megismert közeli vagy távolabbi régészeti párhuzamainak a száma. Ennek a leletkörnek a jelentős része már az 1980-as évektől ismert volt a magyar tudományosság számára, elsősorban V. B. Vingoradov Budapesten megjelent dolgozata és Erdélyi István publikációi nyomán.

Az utóbbi években a régészeti érdeklődés ismét fokozódott a Mardzsani-gyűjteményből 2015 után ismerté vált magyar jellegű szórványleletek kapcsán. A leleteket Aszlan Torgojev, a szentpétervári Ermitázs múzeum szakembere 2016 nyarán Budapesten is bemutatta egy konferencián. Ezt követően M. Lezsák Gabriella vezetésével új szintre is lépett a magyar érdeklődés, mivel az információk összegyűjtése mellett megindultak a leletek valós történeti és régészeti értékeléséhez elengedhetetlenül szükséges terepi kutatások is. A régészeti adatok nyomán a történeti források értelmezésével új őstörténeti koncepció is született a 9–10. században a Tamany-félsziget tágabb térségébe helyezett Hétország magyarokhoz kötése révén, Sudár Balázs tollából. Az előadás célja, hogy egy teljes és tételes régészeti áttekintést nyújtson az észak-kaukázusi régióról a 7. század utolsó harmadától a 10. század első feléig. Ez a térség ugyanis nemzetközi összehasonlításban is intenzíven és jól kutatott, gazdag publikációs terméssel. Az előadás első részében a Kaukázus északi előterét tekintem át általánosan, lévén egy politikailag, etnikailag és kulturálisan tagolt térségről van szó. A földrajzi tagoltság bemutatása mellett a Kr.u. 3–14. században itt élt és összefoglaló, gyűjtő névvel alánoknak nevezett, valójában szintén nem homogén népesség régészeti hagyatékát tárgyalom az új kutatások tükrében.

Szollosi Matyas 1Fotó: Szöllősi Mátyás

Külön kitérek az alán limes kérdésére, mely a tárgyalt régió északi határát jelölte ki és védte a sztyepp felől érkező támadásoktól. A magyar jellegű leletek háttere, kontextusa, a régió temetkezési szokásai és mindenekelőtt a tárgyak pontos időrendje elengedhetetlenül szükséges a történeti és más forrásbázison alapuló őstörténeti koncepciók megítéléséhez. Az újabb régészeti leletek (Andrejevszkaja scsel és a Mardzsani-gyűjtemény tárgyainak Krasznodar környéki eredete), valamint az új történeti hipotézis (Hétország) egymástól függetlenül is egy területre, a Kaukázus északi előterének nyugati felére mutatnak. Az előadás során külön kitérek az ún. szaltovói alánokra. A Kiszlovodszi völgykatlanból a 8. század középső harmadában a Kazár Kaganátus északnyugati határvidékére telepített alán törzs(ek) ugyanis a korai magyarság etelközi szállásterületének szomszédságában éltek. Ez a tény, amelyet korábban a magyar kutatás jórészt figyelmen kívül hagyott, árnyaltabbá teszi a korai magyarság kapcsolódási pontjainak vizsgálatát az Észak-Kaukázus térségével és a magyar nyelv iráni/alán jövevényszavaival kapcsolatban is. Az előadás második felében a kaukázusi alánoktól eredő magyarországi népesség, a Magyar Királyság területére a 13. vagy 14. században beköltözött jászok eredetének kaukázusi hátteréről lesz szó.

2021. június 18. péntek 10.30
FÖLDRAJZI ADATOK AZ AL-DUNAI UTAK ÉS VÉDELMI VONALAK, VALAMINT AZ ERDÉLYI HÁGÓK HONFOGLALÁS KORI SZEREPÉNEK MEGÍTÉLÉSÉHEZ
Sánta Zsombor

Santa zsomborA honfoglalás kori történeti folyamatok esetében az erdélyi hágókon való beköltözés kérdése máig aktuális kérdés. Az erdélyi honfoglalás kori hagyaték feltérképezése és publikálása megtörtént, de ez a beköltözésnél használt útvonalak kérdését nem döntötte el. A téma ismét aktualitást kapott Sudár Balázs legutóbbi részletes áttekintésével, aki a középkori írott forrásokat és 16–17. századi tatár betörések hágóhasználatának rendszerét tekintette át analógiaként. Ezzel párhuzamosan a Dnyeszter völgyében és Moldáviában, valamint az Al-Duna menti moldáv területeken az utóbbi években megtízszereződött a magyar jellegű lelőhelyek száma. Főleg ez utóbbi fényében jelentősek azok a romániai fémkeresős oldalakon az utóbbi időben nagyobb számban feltűnt honfoglalás kori jellegű (elsősorban lószerszámok, fegyverek) és vastárgyak, amelyek az említett hágók térségében, illetve a Kárpátok keleti előterében kerültek elő. Ezek mindeddig teljesen ismeretlenek voltak a kutatásban és sajnos most sem foglalkozik velük a régészeti szakma, így múzeumba sem kerülnek.

A magyar őstörténet régészeti szakirodalmában többen is említették, de senki nem térképezte fel eddig az Al-Duna és a Kárpátok közötti térség római időkben épült és később is használt, a bolgárok által valószínűleg ki is bővített földműveket, védelmi vonalakat. Ezek összegyűjtésével és az al-dunai utak, természetföldrajzi viszonyok (közlekedésre alkalmatlan mocsaras területek stb.) bizánci erődök és honfoglalás kori bolgár lelőhelyek térképre vetítésével egy lehetséges modellt kívánok bemutatni előadásomban arról, merre mehetett a bulgáriai magyar hadjárat, illetve merre költözhettek be a magyarok a Kárpátokon keresztül. Nem pusztán a hágók megközelítését, azok földrajzi viszonyait mutatom be – szintén a rómaiak által használt kontrasztban –, hanem végigviszem az ideális utak lehetőségét a Felső-Tisza vidékre, valamint a Dél-Alföldre, mivel ott mutatták ki eddig a legkorábbi magyar szállásterületeket.

Előadásomban a legújabb és legrészletesebb légifelvételek térinformatikai feldolgozását mutatom be. Mindez természetesen csak egy lehetséges forgatókönyv, ugyanakkor hasznosnak vélem a régészek számára. Ráirányíthatja a figyelmüket nem pusztán a fémkeresősök eredményeire és az információk elvesztésének folyamatára, hanem arra is, hogy a jövőben eme nagy térség mely mikrorégióit lenne érdemes tüzetesebben vizsgálni. A honfoglalás kori régészeti lelőhelyek felgyűjtése ugyan megtörtént, de jelenleg Románia területén semmilyen magyar őstörténeti és honfoglalás kori kutatás nem folyik a vizsgált régióban, miközben a szomszédos Moldáviában és Ukrajnában ez kiemelkedő eredményeket mutatott fel az utóbbi években.

2021. június 25. péntek 10.00 Archeogenetika és őstörténet

ÚJABB FEJEZET A KORAI MAGYARSÁG KUTATÁSÁBAN: A KELETEN MARADT NÉPESSÉG ANYAI ÉS APAI VONALAINAK GENETIKAI VIZSGÁLATA
Szeifert Bea–Gyuris Balázs–Gerber Dániel–Csáky Veronika–Türk Attila–Egyed Balázs–Mende Balázs Gusztáv–Szécsényi-Nagy Anna

A korai magyarság kutatásában a Kárpát-medencei honfoglalás kori sírok vizsgálata mellett fontos tényező a feltételezett őshaza és a vándorlás állomásainak archeogenetikai analízise. Kutatócsoportunk 2020-ban közölte az Urál vidékén található Ujelgi és további négy – a Kárpát-medencei honfoglalás kori sírok leletanyagával párhuzamot mutató – temető anyai és apai (mitokondriális DNS és Y-kromoszóma) származási vonalainak adatait (Csáky et al. 2020). Jelenleg a korai magyarokkal régészeti alapon kapcsolatba hozható, az Urál és a Volga-Káma-vidéken található lelőhelyek genetikai analízisén dolgozunk. Kutatásunk egyik fő eleme a keleten tovább élő magyarság vizsgálata. Ezen népesség egyik legelismertebb temetője Bolsije Tyigani, ahonnan a leletanyag alapján magyarként azonosított egyének a genetikai markerek szerint is kapcsolatba hozhatóak mind Ujelgi temetővel, mind a Kárpát-medence 10. századával. A Magna Hungaria területén – gyakran szegényes régészeti melléklettel – feltárt temetőkből származó humán csontmaradványok genetikai vizsgálata során olyan szoros anyai és apai kapcsolatokat tártunk fel, melyek alapján újabb temetőket rajzolhatunk fel a keleten maradt magyarság térképére. 

csapatfotoArcheogenetikai munkacsoport

AZ EURÁZSIAI SZTYEPPE NÉPVÁNDORLÁSI ESEMÉNYEINEK HATÁSA A VOLGA-URÁL VIDÉKI KORA KÖZÉPKORI KULTÚRÁK NÉPESSÉGEIRE
Gyuris Balázs–Szeifert Bea– Harald Ringbauer–Türk Attila–Gerber Dániel–Mende Balázs Gusztáv–David Reich–Szécsényi-Nagy Anna

Kutatócsoportunk 2020-ban publikált eredményeinél (Csáky et al. 2020) és az azóta is folyamatban lévő uniparentális genetikai markerek vizsgálatánál nem álltak meg kutatásaink. A teljes genomi elemzések térhódítása tovább bővítette az elemzési lehetőségeink tárházát. A teljes genomi változatosságon alapuló vizsgálatok alkalmasak a nagyobb léptékű populációs mozgások, keveredések rekonstruálására. Ujelgi, Bolsije Tyigani és Guljukovo temetők közösségei és a környező népességek mélyreható genetikai adataiból megismerhetővé váltak a Volga és Urál-vidéki csoportok genetikai összetételében résztvevő forráspopulációk. Ezek hozzájárulásainak mértékéből pedig következtetni tudunk korábbi nagyobb léptékű népességmozgásokra az Urál és Volga-Káma-vidéken egyaránt. A populációgenetikai modellalkotáson túl a legújabb genetikai módszerek lehetőséget adnak direkt és távolabbi rokonsági kapcsolatok azonosítására is, amelyek közvetlen bizonyítékokkal szolgálhatnak a honfoglalás kori populáció eredetéről.


insta A kutatócsoport megtalálható az Instagramon is.