Az Indiana University Press kiadásában megjelent a BTK Történettudományi Intézet „Lendület” kutatócsoport-vezetője és tudományos tanácsadója, Pálffy Géza angol nyelvű monográfiája. A Hungary between Two Empires 1526–1711 című kötet 318 oldalon összegzi a magyar történettudomány és a szerző elmúlt évtizedekbeli legfontosabb kutatási eredményeit. Magyarország 16–17. századi históriájáról hasonló angol nyelvű összegzés magyar szerző tollából még sohasem látott napvilágot. A kötet borítója itt, címnegyede itt, bevezetője pedig itt tekinthető még.


HUngary Between kotetFotó: Indiana University Press

A Magyar Nemzeti Bank és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont támogatásával Bloomingtonban kiadott kötet az Indiana University professzora és a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója, Borhi László által szerkesztett új magyar történeti sorozat (Studies in Hungarian History) nyitódarabja. Az igényes angol fordítás David Robert Evans munkáját dicséri.

A monográfia a három részre szakadt Magyarország 1526 és 1711 közötti történetét – a 19–20. század különféle romantikus és nemzeti narratívái helyett – mindenekelőtt a két korabeli birodalom, az Oszmán Birodalom és a Habsburg Monarchia keretében és határán, a nemzetközi folyamatok és különféle alapvető kihívások, kényszerpályák, pozitív és negatív változások ismeretében vizsgálja. A magyar történelem egyik legkritikusabb, politikai, igazgatási, etnikai és társadalmi szempontból egyaránt sorsfordító időszakát a szerző szerint csak így érthetjük és ítélhetjük meg a korábbiaknál reálisabban. Emellett a kötet tudatosan törekszik a 16–17. század komplex bemutatására, a politika- és hadtörténet mellett részletesen elemzi a korszak legfőbb társadalmi, gazdasági, etnikai, egyházi-felekezeti, nyelvi-irodalmi és kulturális jelenségeit és változásait, amelyek még európai viszonylatban is figyelmet érdemelnek.

Palffy Geza kotet btkA szerző, Pálffy Géza a kötettel. Fotó: Friedler Magdolna

Mindezek megértésében a nemzetközi olvasóközönséget mintegy félszáz illusztráció, több mint egy tucatnyi térkép (kollégánk, Nagy Béla munkái), közel félezer tételes válogatott bibliográfia, valamint történeti kronológia, glosszárium, illetve uralkodó- és főméltóság-jegyzékek segítik. A kiadó honlapján (a Praise fül alatt) a munkát olyan világhírű professzorok ajánlják, mint Robert J. W. Evans, Howard Louthan, Nicolette Mout, Charles W. Ingrao és Graeme Murdock. A könyv remélhetőleg világszerte szélesebb körben segítheti a mohácsi csata és a szatmári béke közötti magyar történelem megismerését.

A kötet kemény- és puhatáblás kiadásban egyaránt megjelent – az amerikai kontinensen itt, Európában és Ázsiában pedig itt rendelhető meg.