Széchenyi Ágnes, a BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa és Kecskés D. Gusztáv, a BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa 2021. október 1-én részt vett a Fejtő Ferenc gondolatainak és munkásságának jelentősége napjainkban címmel rendezett nemzetközi kerekasztal konferencián, amelyre Fehérvárcsurgón a Károlyi-kastélyban került sor, s melyet megtisztelt Horvátország nagykövete, őexcellenciája Mladen Anderlic is.


fejto ferenc1 btk

Széchenyi Ágnes Fejtő Ferenc világnézetének maradandósága versus a mai "hivatalos" ideológiai fordulat címmel tartott előadást, míg Kecskés D. Gusztáv Fejtő Ferenc értelmiségi hivatásáról beszélt. 


Kecskés D. Gusztáv: Fejtő Ferenc: az értelmiségi (rövid összefoglalás)

Fejtő Ferenc, mint újságíró és értelmiségi, a kommunista világ szakértőjeként Közép- és Kelet-Európa különösen sikeres közvetítője volt Franciaországban. Történeti művei (főként A népi demokráciák története) által sokat tett, hogy választott hazájában megértesse térségünk komplex valóságát. Kiadott munkái, egyetemi oktatói és szakértői tevékenysége révén bizonyos mértékben részt vett a Közép- és Kelet-Európa felé irányuló francia külpolitika kidolgozásában is. Figyelembe véve látványos sikereit, szoros beágyazottságát a francia szellemi élet szövetébe és azt a tiszteletet, amelyet Franciaországban kivívott, Fejtő Ferenc bízvást tekinthető a 20. században Magyarországot elhagyó egyik legjelentősebb emigránsnak. Fejtő, mint felkészült „kritikai értelmiségi” hozzásegítette kortársait, hogy világosan lássanak koruk kiemelkedő kérdéseivel kapcsolatban. Ma is ez az értelmiség egyik legfontosabb feladata.


Előadást tartott még Tverdota György és Mann Jolán is. A fehérvárcsurgói kastély fogadta be Fejtő Ferenc több mint 6000 kötetes, többnyelvű könyvtárát és kiemelkedően gazdag személyes archívumát, amit meg is nyitott a kutatók számára.